Híreink

Targoncakezelő képzések és targonca jogosítványok

Előny a munkaerőpiacon

A targoncakezelői jogosítvány nemcsak a raktározási és logisztikai szektorban, hanem számos más iparágban is előnyt biztosíthat számunkra elhelyezkedésünk szempontjából. A targoncakezelőiképzéseken résztvevők megszerezhetik a biztonságos és hatékony targoncakezeléshez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

Megszűntek az OKJ tanfolyamok

Fontos megjegyezni, hogy 2021 év végétől a targoncakezelői jogosítvány megszerzése már csak gépkezelői képzések keretében lehetséges, a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet értelmében. Ennek megfelelően megszűntek az OKJ targoncakezelői tanfolyamok és képzések is, így targoncakezelői jogosítványt már csak az új, hatóságilag is elismert gépkezelő képzések keretében lehet szerezni vagy megújítani.

Új gépcsoportok

Az is elmondható, hogy a korábbi géptípus besorolások mellett megszűntek a súly, méretkorlátok és az üzemanyag-meghajtás szerinti besorolások is.Példaként targoncák esetében, egy 10 tonnás homlokvillás targonca és egy  1,5 tonnás elektromos targonca is azonos gépcsoportba (3324) tartozik. Ennek köszönhetően a képzések során kevesebb vizsgát kell tennie annak, aki hivatalosan szeretne targoncát vezetni.

A targoncakezelői jogosítvány gépcsoport kategóriák is változtak, és a Nemzeti Jogszabálytár oldalán elérhető rendelkezések alapján az alábbi gépkategóriák kerültek meghatározásra: targoncák és szállítógépek 33-as kódszámmal, valamint gépfőcsoportban targoncák 3-as kódszámmal.

Jogosítvány megszerzése

A targoncakezelői jogosítvány megszerzése céljából először is ki kell választani, hogy melyik targonca típusra szeretne jogosítványt szerezni, majd be kell iratkoznia egy engedéllyel rendelkező gépkezelő képzőhelyre, például a LOGIKA Pro-hoz, így a hatósági vizsga után államilag elismert jogosítványt szerezhető.

Érdekel a képzés!

Jelentkezés

Fontos, hogy a jelentkezés során jeleznie kell, hogy valamely feltétel Önre igaz-e, mert ezek befolyásolják a képzés díját:

 • Rendelkezik-e 5 éven belül megszerzett gépkezelői jogosítvánnyal?
 • Van-e önnek korábban megszerzett OKJ targonca vizsgája?
 • Semmilyen előképzettsége sincs?

Hogyan néz ki egy targoncakezelői vizsga?

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont honlapján található videó segítségével részletesen megismerhetjük a targoncakezelő feladatait. A videón bemutatják a vezetőüléses targonca kezelői vizsga követelményeit és teendőit.

A felkészülést segítendő a Vizsgaközpont munkatársai olyan mozgóképes anyagot állítottak össze, amely a vezetőüléses targonca vezető képesítés megszerzésére irányuló vizsga gyakorlati feladatait mutatja be. A videókból a vizsgázók, az oktatók és a vizsgabiztosok is tájékozódhatnak a vizsga tantervi és vizsgakövetelményekben foglalt, előírásszerű lebonyolításáról.”

 

 

Tovább olvasom »
Mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása az irodában
Ismerje meg vadonatúj képzésünket, amely bevezet a mesterséges intelligencia rejtelmeibe!

ChatGPT a munkahelyen: hatékonyság és innováció tanfolyam

 

 

A tréning időtartama:

AI tréning

7 óra

A tréning formája:

tantermi vagy online

A tréning célja:

A tréning célja, hogy a résztvevők megismerjék és képesek legyenek alkalmazni az AI technológiákat, így javítva irodai munkájuk hatékonyságát és innovációját. Az "AI mindenkinek" mottó jegyében mindenki számára elérhetővé tesszük a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségeket, függetlenül attól, hogy korábban volt-e már tapasztalata ezen a területen.

A tréning rövid leírása:

A képzés során elsajátíthatod az AI többféle változatát, használhatóságukat és példákat is, különösen a ChatGPT alap és bővített változatait is, mivel ez a leggyakrabban használt AI. Megismerkedhetsz annak irodai alkalmazásaival, és képes leszel integrálni ezeket a technológiákat a mindennapi munkavégzésbe. A tanfolyam magában foglalja a mesterséges intelligencia alapjaitól kezdve a konkrét alkalmazásokon át a gyakorlati workshopokig és csoportmunkáig minden szükséges tudást, amire szükséged lehet az AI eszközök hatékony használatához.

A tréning tartalmi elemei:

 • Bevezetés az AI és ChatGPT világába: megismerkedhetsz a mesterséges intelligencia és a ChatGPT alapjaival, működésével.
 • AI alkalmazásai az irodában: betekintést nyerhetsz abba, hogyan javíthatják ezek a technológiák a hatékonyságot szövegalkotásban, adatgyűjtésben és elemzésben.
 • Gyakorlati alkalmazások: kézzelfogható példákon keresztül sajátíthatod el az AI eszközök használatát.
 • Etikai és jogi szempontok: tisztában leszel az AI használatának etikai és jogi vonatkozásaival.
 • Személyre szabás és integráció: megtanulod, hogyan integrálhatod a mesterséges intelligencia eszközöket a saját munkafolyamataidba.

 

Kurzus tematikája

Tovább olvasom »
GINOP PLUSZ 3.2.1-21

A régóta várt pályázat a vállalati képzések támogatásokról kiírásra került március 5-én. Az összes részlet, tudnivaló a 140 oldalas hirdetményben található meg, azonban összeszedtük alább azokat a részleteket, amelyek a legfontosabbak.

A pályázat megnevezése: A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül történő támogatásáról

A pályázat összege: 15 milliárd forint.

A keretprogram teljes kerete 70 Mrd Ft, melyből a jelenlegi, harmadik meghirdetési szakasz során a rendelkezésre álló keretösszeg összesen 15 milliárd forint az alábbi megoszlás szerint:

- 5 milliárd forintra a 4.1 alpont és a 7. számú melléklet alapján energiaintenzív ágazatba (válságtámogatás) sorolt vállalkozások részére pályázható keret.

- 10 milliárd forint a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok részére pályázható keret ágazattól és területi elhelyezkedéstől függetlenül.

A pályázat benyújtási ideje: 2024. március 5 – 2024. június 30., gyakorlatban forráskimerülésig, amely minden bizonnyal előbb következik be.

Támogatás összege

75 millió Ft

150 millió Ft

Munkabér támogatás: a munkavállaló első képzését megelőző hónapban érvényes munkaszerződése szerinti bér alapul vételével számítandó (a szerződés szerint bér/174 órával, így megkapjuk az 1 órára eső összeget, amely nem lehet magasabb a kérelem benyújtásakor érvényes kötelező legkisebb munkabér 1,5 szeresének megfelelő összeg alapján meghatározott 1 órára eső összegnél (a 2024-ben érvényes minimálbér alapján 2300 Ft-nál (400 200 Ft/ 174).

Egy főre jutó maximális képzési támogatás

A maximálisan elszámolható egy főre jutó képzési költség 250 000 forint, ami az alábbi négy szempont:

 • a képzésbe bevont munkavállaló hátrányos helyzetű vagy megváltozott munkaképességű,
 • a képzésbe bevont személy hátrányos helyzetű régióban lévő telephelyen dolgozik (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföldi, Dél-Dunántúl), iii.) a munkáltató fő tevékenysége kiemelt ágazathoz tartozik, iv.) összes megpályázott képzés összértékének legalább 25%-át IKT képzés teszi ki bármelyikének teljesülése esetében 350 000 forintra növelhető az alábbiak szerint: i. a képzésbe vont személy a támogatás szempontjából hátrányos helyzetű, vagy megváltozott munkaképességű. A hátrányos helyzet igazolása esetén a megnövelt keretösszeg a hátrányos helyzetűnek tekinthető vagy megváltozott munkaképességű személy(ek)re értendő. E támogatás esetében hátrányos helyzetűnek tekinthetők, aki: - 15 és 24 év közötti életkorú vagy - 50 éven felüli személy vagy - alacsony iskolai végzettségű vagy pályakezdő: nem szerzett középfokú végzettséget vagy szakmai képesítést (az oktatás egységes nemzetközi osztályozási rendszerének 3. szintje), vagy a nappali tagozatos tanulmányait legfeljebb két éve fejezte be, és még nem állt rendszeres, fizetett alkalmazásban. ii. a képzésbe vont személy Hátrányos helyzetű régióban dolgozik (telephely szerinti munkavégzés). A hátrányos helyzetű régió teljesülése esetén a megnövelt keretösszeg a hátrányos helyzetű régiókban dolgozó személy(ek)re értendő.
 • 12.31 előtt a pályázó vállalkozás cégkivonatába bejegyzett főtevékenysége alapján a cég TEÁOR kódja a kiemelt gazdasági ágazatok valamelyikébe tartozik. A kiemelt gazdasági ágazat szempontjának teljesülése esetén a megnövelt keretösszeg a vállalat által a pályázat során képzésben résztvevő összes munkavállalójára értendő. A kiemelt gazdasági ágazatok listája jelen Hirdetmény mellékletében, illetve a http://munka.hu oldalon található.
 • az összes megpályázott képzés összértékének legalább 25%-át jelen Hirdetmény 7.2. pontjában meghatározott információs és kommunikációs technológiákra (IKT) irányuló képzések alkotják. Az IKT képzések részarányát a kérelemben foglalt összes képzés elszámolható költségének összértékéhez kell viszonyítani. A feltétel teljesülése esetén a megnövelt keretösszeg a vállalat által a pályázat során képzésben résztvevő összes munkavállalójára értendő. Együttes kérelem esetén az IKT képzések összértéken belüli részarányát vállalatonként kell vizsgálni.

Támogatás intenzitása képzésre és munkabérre

70%

60%

50%

A magasintenzitású termelésben érintett ágazatokban főtevékenységet végző vállalkozások esetében – 100% átmenetileg – a 2024.06.30-ig hozott támogatási döntések esetében.

Támogatható képzések típusai

*pl. értékesítés, ügyfélszolgálat, kommunikáció, vezetők fejlesztése, stb.

Támogatott régiók: Magyarország egész területe (Budapest is)

Példa mintaprojekt
Bemutatásképpen egy középvállalat esetét nézzük meg!

Példa képzési támogatásra:egy résztvevő 1szakmai képzésben vesz részt.

1 főre jutó képzési költség 250 000 Ft

A képzés díja 240 000 Ft / fő

Ebben az esetben a képzési költség, a 240 000 Ft, a limiten, a 250.000 Ft-on belül van, amire az intenzitás számítódik (pl. középvállalat esetében a támogatás: 240 000 x 0,6 = 144 000 Ft)

Példa munkabér támogatásra: 420 000 forintos bérköltség, 110 órás képzés, középvállalat (60%-os intenzitás), akkor 420 000/174 = 2414 Ft; 2414 > 2300.Ebben az esetben 2300 * 110 * 0,6 = 151.800 Ft.

A példából az alábbi támogatásokra vonatkozó információk következnek:

 • a képzési óraszámok esetében, csak a minimum 16 órás megkötés él,
 • több csoportot is lehet indítani ugyan abból a témából, csupán annyi a megkötés, hogy más munkavállalóknak kell részt venniük rajtuk,
 • ha a fent említett képzések megvalósítása esetén a pályázat értéke 4.800.000 Ft (20 fő vesz részt a fent említett példa képzésben), a 60%-os intenzitás mellett a képzésre jutó támogatási összeg 2.880.000 Ft. Az önerő mértéke, amit a cégnek ki kellene gazdálkodnia 1.920.000 Ft, viszont a036.000 Ft-os bértámogatássaligencsak vonzó a projekt szaldója

A teljes hirdetményt itt található:

https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/3/8/2/4/doc_url/Hirdetmeny_2024030520240630.pdf

Tovább olvasom »
Az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő képzés: út a szakmai sikerhez

Az elérhető tudás: az  ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő képzés adatlapja

Az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő képzés egy olyan lehetőséget teremt, amely segítségével a résztvevők szakszerűen és hatékonyan üzemeltethetik az ipari hőtechnikai rendszereket. Ilyen berendezések például a kazánok, ipari kemencék, szárítók, valamint a gőzfűtésű hőcserélők.

A hibrid formátumú képzés, amely online és tantermi részeket is magában foglal, összesen 88 órában teszi lehetővé a szakmai készségek megszerzését.

A szakmai előképzettség ajtaja: képzési adatok és előfeltételek

A képzéshez alapfokú iskolai végzettség szükséges, szakmai előképzettség pedig nem. Így a képzésen bárki részt vehet azok közül, akik érdeklődnek az ipari hőtechnikai rendszerek iránt.

Az üzemeltetők mesterei: a képzés jelentősége

Az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő szakember feladata az ipari hőtechnikai rendszerek üzemeltetése. Ezek között olyan berendezések találhatók, mint például kazánok, amelyek az ipari létesítmények fűtéséért vagy a gőz előállításáért felelnek. Emellett fontos szerepet játszanak az ipari kemencék, amelyekben a nyersanyagok vagy alapanyagok hőkezelése történik, például olvasztás vagy szárítás. Az ipari szárítók is kiemelkedő fontosságúak az ipari folyamatokban, segítve a termékekben lévő nedvesség eltávolítását, ami kritikus a tárolhatóság, minőség és tartósság szempontjából. A gőzfűtésű hőcserélők szintén fontosak az ipari hőátadásban, például hűtéshez vagy fűtéshez, és széles körben alkalmazzák a folyamatok hatékonyabbá tételére és az energiaveszteség minimalizálására. Ez csak néhány példa az ipari hőtechnikai rendszerekre, amelyeket az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő szakembereknek szakszerűen, gazdaságosan és biztonságosan kell üzemeltetniük.

A karrier lehetőségei: elhelyezkedési alternatívák és pozíciók

A képzést elvégzők széles körben elhelyezkedhetnek különböző iparágakban és pozíciókban. Például az energetikai szektorban, gyárakban, ipari létesítményekben vagy akár az olaj- és gáziparban találhatnak munkalehetőségeket. Pozícióik lehetnek például üzemeltetők, felügyelők vagy karbantartók, és feladatkörük magában foglalhatja az épületfelügyeleti rendszerek, biztonsági berendezések ellenőrzését és a veszélyes anyagok kezelését is.

A karrier kapuja: jelentkezés és alkalmasság

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok között szerepel a kitöltött és aláírt jelentkezési lap, valamint a képzés bemeneti feltételét igazoló bizonyítvány másolata. Emellett szükség van egy alkalmassági véleményre, amelyet egy foglalkozás-egészségügyi szakellátó orvos állít ki. Fontos, hogy a képzés előzetes tudásszint felmérést is kínál. Ennek segítségével az óraszám csökkenthető, így még hatékonyabban lehet haladni a tanulási folyamatban.

További inormációk a képzésről!

Tovább olvasom »
A jövő - mikrotanúsítványok a felnőttképzésben

A mikrotanúsítványok szerepe és jelentősége a képzésben

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kezdeményezése az egységes mikrotanúsítványok bevezetése, amelyek nem csupán a tanulók, hanem az oktatók és képzők számára is jelentős változásokat hozhatnak a képzés területén. Ezek a tanúsítványok olyan rövid, de hatékony képzéseket igazolnak, melyek kiválóan illeszkednek a modern oktatási igényekhez és társadalmi elvárásokhoz. Bevezetésük egy új, inkluzív tanulási paradigmát hozhat létre, melynek célja, hogy ösztönözze és támogassa az egész életen át tartó tanulást. Az élethosszig tartó tanulás fontossága kiemelkedő, hiszen mindenki számára elengedhetetlen az ismeretek, készségek és kompetenciák folyamatos fejlesztése ahhoz, hogy sikeres legyen a munkaerőpiacon és a társadalomban. A mikrotanúsítványok ebben a folyamatban egyre fontosabb szerepet töltenek be. Lehetővé teszik ugyanis az embereknek, hogy rövid távú tanulási eredményeiket hitelesítve fejlesszék személyes és szakmai tudásukat. Segítenek a gyorsan változó társadalom és munkaerőpiac által követelt készségek és kompetenciák célzott elsajátításában, de nem helyettesítik a hagyományos képesítéseket.

Mikrotanusítványok a diákok szemszögéből

A mikrotanúsítványok sokféle tanulási útvonalat és kontextust támogathatnak, figyelembe véve a különböző foglalkoztatási helyzeteket, oktatási szinteket, személyes fejlődési igényeket és az egyéni kihívásokat, mint például fogyatékosság, életkor, társadalmi-gazdasági helyzet vagy digitális készségek. A tanulók képesek lehetnek a mikrotanúsítványokat pontosan az aktuális munkáltatói igényekhez igazítani, és kihasználni azok előnyeit. Ezt támasztja alá az a kutatás is, amely kimutatta, hogy a mikrotanúsítványokat hatékonyabban megszerzők már rendelkeznek diplomával és stabil munkahellyel, és ezeket a tanúsítványokat meglévő előnyeikre építik.

Mikrotanusítványok a munkáltatók szemszögéből

A munkáltatóknak kiemelt szerepük van a munkaképes korú felnőttek képzettségének fejlesztésében és átképzésében. Információkkal szolgálhatnak az új és felmerülő készségigényekről, segíthetnek a mikrotanúsítványok relevanciájának biztosításában és kialakításában. Emellett iránymutatást nyújthatnak a képzési és karrierfejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban, támogathatják a munkavállalókat finanszírozással és fizetett képzési szabadsággal. A mikrotanúsítványok kulcsfontosságú eszközei lehetnek a munkaerő-fejlesztésnek és az egész életen át tartó tanulás ösztönzésének.

Mikrotanúsítványok az oktatók és képzők szemszögéből

A mikrotanúsítványok bevezetése különösen fontos az oktatók, fejlesztők és szakemberek számára a szakképzésben és felnőttképzésben. A felsőoktatásban dolgozó oktatók, tanárok és képzésiprogram-fejlesztők számára is jelentős lehetőségeket rejt magában ez a kezdeményezés. Az egységes mikrotanúsítványok segítségével ezek az oktatók könnyebben bizonyíthatják szaktudásukat és eredményeiket, valamint hozzájárulhatnak a képzés rugalmasságához és hatékonyságához. Az európai oktatási rendszer gyorsan alkalmazkodik az új trendekhez, és egyre több rövid időtartamú, koncentrált tanfolyamot kínál, melyek elvégzését mikrotanúsítványokkal lehet igazolni. Ez a rugalmas tanulási lehetőség megnyitja az utat szélesebb rétegek előtt, beleértve a hátrányos helyzetű csoportokat is.

Egy biztos, a mikrotanúsítványok bevezetése kihívások elé állítja az érintetteket. Ennek ellenére az egységes mikrotanúsítványok bevezetése ígéretes lehetőséget kínál mind az oktatás, mind a munkaerőpiac számára. A folyamatosan változó környezetben és a digitalizáció térnyerésével egyre nagyobb hangsúly helyeződik a rugalmas, hatékony és hiteles oktatási módszerekre, amelyeket a mikrotanúsítványok bevezetése segíthet elő.

Tovább olvasom »
Kisfeszültségű FAM kábelszerelő képzés: az üzem folytonosságának kulcsa a villanyszerelés területén

A kisfeszültségű FAM kábelszerelő képzés egyedülálló lehetőséget kínál a villanyszerelés területén dolgozó szakemberek számára. Nem csupán egy további végzettséget, hanem az üzem folytonosságának megőrzése szempontjából is kulcsfontosságú tudást kínál. Azoknak érdemes részt venniük ezen a képzésen, akik szeretnének továbblépni karrierjükben, vagy akiknek munkájukból kifolyólag kábelszereléstkell végezniük úgy, hogy az üzem folytonossága érdekében a hálózatot nem kapcsolják ki.

Az alábbiakban bemutatjuk, miért érdemes részt venni ezen a képzésen, mit tanulhatnak a résztvevők, és milyen karrierlehetőségek nyílnak meg előttük.

Miért érdemes részt venni a képzésen?

A kisfeszültségű FAM kábelszerelő képzés kulcsa az üzemek folyamatos működésének biztosításában rejlik. A hálózat kikapcsolása nélküli kábelszerelési technikák elsajátításával a résztvevők nem csupán új készségeket szerezhetnek, hanem a munkavégzés hatékonyságát is növelik. A képzés egyedülálló lehetőséget teremt a szakemberek számára, hogy olyan tudást sajátítsanak el, amelyek kiemelkedővé teszik őket a villanyszerelés területén.

Mit tanulnak meg a képzésen résztvevők?

A résztvevők a képzés során részletesen megismerkednek az üzem folytonosságának alapelveivel és gyakorlatával. A kábelszerelés terén alkalmazott ki-, be-, és összekötő szerelési technikák, leágazó szerelés, valamint egyéb fontos technikák kerülnek bemutatásra. A résztvevők nem csupán gyakorlati készségekkel lesznek gazdagabbak, hanem elméleti tudással is, ami elengedhetetlen a villanyszerelési területen való sikeres munkához.


Milyen szakmákban helyezkedhetnek el a képzés után?

A sikeresen elvégzett kisfeszültségű FAM kábelszerelő képzés új kapukat nyithat számos villamosipari szakmában. A résztvevők nemcsak villanyszerelői szakmában, hanem például energetikai vállalkozásoknál, gyártóüzemekben vagy telekommunikációs vállalatoknál is elhelyezkedhetnek. Akár automatizációs területen, okos otthon technológiák telepítésében, vagy zöld energiamegoldások tervezésében is megtalálhatják helyüket.

Emellett a résztvevők kiválóan alkalmazkodhatnak olyan dinamikus iparágakhoz, mint az informatikai szolgáltatások, a gépjárműgyártás, vagy éppen az építőipar, ahol a kisfeszültségű kábelszerelési ismeretekre és készségekre nagy szükség van. A technikusi pozíciók lehetőséget teremtenek az érintett szakemberek számára, hogy részt vegyenek nagyszabású projektekben,például adatközpontok kialakításában vagy okosvárosi infrastruktúra fejlesztésében.

Miért érdemes a képzésre jelentkezni?

A Kisfeszültségű FAM kábelszerelő képzés elvégzése után a résztvevők nemcsak a munkavégzés biztonságát növelik, de egyúttal szélesíthetik ismereteiket és új karrierlehetőségeket teremthetnek maguknak.

Összegzés

A Kisfeszültségű FAM kábelszerelő képzés egy befektetés a szakmai fejlődésbe és a jövőbeli karrierlehetőségekbe. Azoknak, akik szeretnék magukat új kihívások elé állítani, vagy csak tovább szeretnének lépni karrierjükben, és a villanyszerelés terén kiemelkedő tudásra és készségekre vágynak, ez a képzés kiváló választás lehet.

További inormációk a képzésről!

Tovább olvasom »
Fejlessze magát 2024-ben is: Újévi fogadalmak továbbképzéssel és pénzügyi tudatossággal

5 + 1 tipp

Az év vége közeledik, és sokan már azon gondolkodnak, milyen célokat tűzzenek ki a következő évre. Egy újévi fogadalom kitalálása idén különösen lehetőséget ad arra, hogy személyes és szakmai fejlődésre összpontosítsunk. Ha az új évben azt tervezi, hogy kicsit többet foglalkozik önmagával és környezetével, akkor a továbbképzés és a pénzügyi tudatosság kiváló kiindulópont lehet.

1. Továbbképzés és szakmai fejlődés

Az egyik legígéretesebb újévi fogadalom a személyes fejlődésre való összpontosítás, és ebben a továbbképzés kulcsfontosságú szerepet játszhat. A LOGIKA Pro Kft. számos olyan lehetőséget kínál, amelyek segítenek bővíteni a szakmai ismereteket és készségeket. Gépkezelő képzéseink, szakmai továbbképzéseink, valamint ipari képzéseink segítségével új szintre emelheti a szakmai tudását. Képzéseink nagyrészt rugalmas időbeosztást kínálnak, így könnyen beilleszthetők a mindennapi életedbe.

2. Pénzügyi tudatosság növelése

A pénzügyi tudatosság az egyéni és üzleti életünk szerves része. Egy jó könyvelővel való együttműködés segíthet abban, hogy átláthatóbban kezeljük az adókat, tervezzük a költségvetést és optimalizáljuk a pénzügyeinket. Az új év lehet az a pillanat, amikor bevezetjük a pénzügyi rendszert, amely segít abban, hogy hatékonyabban gazdálkodjunk és tervezgessünk a jövőre. Ha pedig egy jó könyvelőre van szüksége, a LOGIKA Pro Kft. ebben is segítségére lehet.

3. Egészségesebb életmódra való törekvés

Az újévi fogadalmak között gyakran szerepel az egészségmegőrzés. Az egészségesebb életmód azonban nem csak a testmozgást és az étrendet jelenti, hanem a mentális egészségünkre is oda kell figyelnünk. A személyes fejlődésen és a tudatos tanuláson keresztül képesek lehetünk javítani mindkét területet az életünkben.

4. Jobb időgazdálkodás

Az időnk az egyik legértékesebb erőforrásunk, és az új év remek alkalom arra, hogy megvizsgáljuk, hogyan használjuk azt. A hatékony időgazdálkodás nemcsak a munkahelyen, hanem a személyes életünkben is előnyös lehet. A megfelelő tervezés és prioritások meghatározása segíthet abban, hogy több időt szánjunk a tanulásra és a személyes fejlődésre.

5. Kezdjünk bele személyes projektünkbe

Ha van egy hosszú ideje dédelgetett álma, most az ideje, hogy belevágjon. Legyen az egy saját vállalkozás, egy könyv megírása, vagy egy egyedi művészeti projekt, az új év új lehetőségeket hozhat.

És ne feledje, ha könyvelőt keres, vagy szüksége van még tudásra, esetleg végzettségre ahhoz, hogy belevágjon vállalkozásába, a LOGIKA Pro Kft. segítségére leht!

+1 Közösségi szolgálat és empátia

Az újévi fogadalmak közé bevethetünk még egyet: a közösségi szolgálatot és az empátiát. Azzal adhatjuk vissza a legtöbbet közösségünknek, ha részt veszünk önkéntes tevékenységekben vagy segítünk a rászorulóknak.

Az új év egy vadonatúj fejezet, amelyet mindenki saját maga írhat meg. Válassza ki azokat a fogadalmakat, amelyeket a legfontosabbaknak tart, és tegyen meg mindent azért, hogy valóra váljanak. Az újév nem csak egy időpont, hanem egy lehetőség arra, hogy megteremtsük a saját sikerünk útját!

Sok sikert és boldog újévet kívánunk mindenkinek! 🎊🌟

Tovább olvasom »
A gépkezelő képzés: a biztonság és hatékonyság kulcsa

A gépkezelő képzés egy olyan speciális képzés, amelynek célja, hogy a résztvevők számára átfogó ismereteket nyújtson a különböző gépek biztonságos és hatékony kezeléséről. Az ilyen típusú képzés ajánlott és kötelező mindazoknak, akik a mindennapi munkájuk során gépeket használnak. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért fontos elvégezni a gépkezelő képzést, és milyen előnyöket hozhat a résztvevők számára.

#GépkezelőKépzés #Fejlődés #Biztonság #KarrierÉpítés

Fő a biztonság

A gépkezelő képzés elsődleges célja a biztonság szavatolása. A gépek kezelése veszélyeket rejthet magában, és a megfelelő ismeretek hiánya komoly sérüléseket, vagy baleseteket eredményezhet. A képzés során a résztvevők olyan tudást szereznek, amely lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan és biztonságosan működtessék a különböző gépeket, beleértve az építőipari gépeket, targoncákat.

A gépek használata

A gépkezelő képzés különböző aspektusokra összpontosít, például az eszközök helyes használatára, a karbantartási eljárásokra, valamint az üzemeltetés során felmerülő lehetséges problémákra. A résztvevők megtanulják az eszközök kezelésének optimális módjait, és, hogy hogyan reagáljanak váratlan helyzetekre vagy problémákra.

Egy jól képzett gépkezelőt meg kell becsülni

Az egyik fő előnye a gépkezelő képzésnek az, hogy csökkenti a munkahelyi balesetek és sérülések kockázatát. A jól képzett gépkezelők jobban fel vannak készülve a kockázatokra és a veszélyekre, és képesek időben felismerni a potenciálisan veszélyes helyzeteket. A képzés ezáltal növeli a munkahelyi biztonságot és csökkenti a munkahelyi balesetek számát.

Növekvő hatékonyság

A hatékony gépkezelőképzés nemcsak a munkavállalók biztonságát szolgálja, hanem javítja a munkahelyi hatékonyságot is. A jól képzett személyzet hatékonyabban használhatja a rendelkezésre álló gépeket, és kevésbé valószínű, hogy időpazarló hibákat követ el. A gépkezelési technikák és stratégiák mélyebb megértése révén a dolgozók gyorsabban és pontosabban végezhetik el a feladatokat.

Jogszabályi megfelelés

Egy másik fontos szempont a jogszabályi követelmények betartása. Számos országban, úgy Magyarországon is szigorú előírások és szabályozások vonatkoznak a gépek munkahelyi használatára. Gépkezelő jogosítványra azoknak van szükségük, akik olyan gépekkel vagy járművekkel dolgoznak, melyek a 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet által meghatározott gépcsoportba tartoznak. Ennek értelmében, ha valaki kisgépekkel, könnyűgépekkel, nehézgépekkel, földmunkagépekkel, darukkal vagy targoncákkal végez tevékenységet, szüksége van az adott kategóriájú gépkezelő jogosítványra. Ez a jogosítvány az, ami hivatalosan feljogosítja őt az ilyen típusú munkagépek biztonságos és hatékony kezelésére.

Több lehetőség az álláspiacon

A gépkezelő jogosítvánnyal rendelkező álláskeresők számára nagyobb lehetőség nyílik elhelyezkedni, hiszen a munkáltatók gyakran olyan kollégákat keresnek, akik rendelkeznek a megfelelő végzettséggel és jogosítvánnyal. A hatósági ellenőrzések gyakori és szigorú alkalmazása miatt a munkáltatók számára kiemelten fontos, hogy minden munkakörben az előírt jogosultságokkal rendelkező munkavállalókra támaszkodjanak.

Az építőiparban és a raktározás-szállítás területén megnövekedett az igény azokra a munkavállalókra, akik rendelkeznek a munkagépek biztonságos kezeléséhez szükséges tudással és jogosítvánnyal. Ezen a területen a munkaadók kiemelten figyelnek arra, hogy csak olyan személyeket alkalmazzanak, akik rendelkeznek a szükséges jogosultságokkal és engedélyekkel, ezáltal biztosítva a munkagépek felelős és szabálykövető használatát a munkahelyeken.

Összegzés

Összességében a gépkezelő képzés nemcsak a munkavállalók, hanem a vállalatok számára is számos előnyt hordoz. A biztonság növelése, a hatékonyság fokozása és a jogi követelmények betartása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy vállalat sikeresen működjön, és munkahelye biztonságos legyen mind a dolgozók, mind pedig a gépek számára. Tehát, ha valaki még nem vett részt gépkezelő képzésen, érdemes megfontolnia, hogy ez a befektetés hosszú távon hozza majd a legnagyobb hasznot.

Ha pedig kíváncsi, milyen gépeket kezelhet a megfelelő gépkezelő szaktanfolyam elvégzése után, látogasson el a gépkezelő képzésünket bemutató oldalunkra.

Tovább olvasom »
Külföldi munkavállalók Magyarországon: a törvényi előírások fontossága

#külföldimunkavállalók #magyarország #munkabiztonság #gépkezelés

Egyre több vállalat alkalmaz külföldi munkavállalókat, akiknek egyes munkakörök betöltéséhez ugyan úgy szükségük van a törvény által előírt végzettségre, mint a magyar munkavállalóknak. Ez azt is jelenti, hogy kiemelt fontosságúvá válik a külföldi munkavállalók munkabiztonsága és a törvények betartása, hogy a sikeres együttműködés és hatékony munkavégzés feltételei adottak legyenek.

A munkabiztonság kulcsfontosságú minden munkavállaló számára

A külföldi munkavállalók esetében a munkabiztonság kiemelten fontos, hiszen gyakran ipari környezetbendolgoznak,miközben eltérő munkaszokásokkal rendelkeznek. Így sokkal nagyobb esély lehet egy munkahelyi balesetre. Ezért kiemelten fontos a munkahelyi biztonsági szabályok és előírások megértése és betartása.

A vállalatoknak felelősséget kell vállalniuk azért, hogy minden dolgozójuk megfelelő oktatásban részesüljön a munkavédelem terén. A nyelvi különbségek miatt a képzéseknek egyértelműeknek és könnyen érthetőeknek kell lenniük, hogy minden munkavállaló pontosan megértse a biztonsági előírásokat és az esetleges veszélyeket.

A törvények betartása és a gépkezelői engedélyek: aLOGIKA Pro Kft. kihelyezett képzései

Számos munkakör esetében a gépkezelői engedélyek megléte nélkülözhetetlen a szabályos és biztonságos munkavégzéshez. Magyarországon a törvények szigorúak ebben a tekintetben, és a vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy minden alkalmazott rendelkezzen a szükséges képesítésekkelés jogosítványokkal.

A LOGIKA Pro Kft. a munkabiztonság és a törvények betartása terén kiemelkedő segítséget nyújthat, különösen külföldi munkavállalók esetében. A cég nemcsak magas színvonalú gépkezelői képzéseket kínál, hanem rugalmasan alkalmazkodik a nagyobb céges csoportok igényeihez is.

A LOGIKA Pro Kft. kihelyezett gépkezelő képzései lehetőséget teremtenek arra, hogy nagyobb céges csoportok számára biztosítsák a szükséges képzéseket. Így minimalizálva a munkavállalók munkahelyi kockázatait és a munkából való kiesés időtartamát. Ezek a kihelyezett képzések nemcsak hatékonyak, de a cég kulturális és nyelvi szükségleteire is személyre szabottak. Erre pedig azért van szükség, hogy a külföldi munkavállalók teljes mértékben megértsék a munkavédelmi előírásokat és biztonsági protokollokat, valamint elsajátítsák a gépkezelő jogosítvány megszerzéséhez szükséges tudásanyagot.

A LOGIKA Pro Kft. szakértői gondoskodnak arról, hogy a gépkezelői képzések ne csak az alapvető ismereteket fedjék le, hanem valódi gyakorlati ismeretekkel is szolgáljanak a munkavállalók számára. Ezzel a megközelítéssel a vállalat nemcsak a törvények betartásához járul hozzá, hanem a munkavállalók szakmai fejlődését is támogatja.

Az ilyen kihelyezett képzések révén a LOGIKA Pro Kft. segíti a cégeket abban, hogy a külföldi munkavállalók ne csak biztonságosan, hanem hatékonyan működjenek közre a vállalati folyamatokban. Elősegítve ezzel a sikeres és harmonikus együttműködést.

Az integráció és támogatás fontossága

Az integráció és támogatás is kulcsfontosságú a külföldi munkavállalók sikeres beilleszkedéséhez a magyar munkaerőpiacra. A vállalatoknak lehetőséget kell biztosítaniuk a munkavállalóknak a nyelvi és kulturális különbségek leküzdésére. Mindemellett pedig kell őket a magyarországi életvitel megismerésében.

Összességében a külföldi munkavállalók alkalmazása Magyarországon kölcsönös előnyökkel járhat mind a vállalatok, mind a munkavállalók számára. A sikeres együttműködés azonban csak akkor lehetséges, ha a munkavédelmi szabályokat és törvényi előírásokat mind a két fél minden esetben betartja.

További inormációk képzéseinkről!

Tovább olvasom »
Kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelő: a villamosenergia-szolgáltatás hőse

A kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelők munkája a mai modern világunkban elengedhetetlen, hiszen a villamos energia életünk számos területén nélkülözhetetlen. Legyen szó otthonunkról, munkahelyünkről vagy a közlekedésről. A villamos energia hálózatok működése és karbantartása kulcsfontosságú, és ezért szükség van olyan szakemberekre, akik gondoskodnak róla, hogy az energia mindig rendelkezésre álljon. A kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelők pontosan ezt teszik. Cikkünkben bemutatjuk, mit csinálnak, milyen munkahelyeken dolgozhatnak, és miért érdemes belevágni és elmélyülni ebben a szakmában.

A kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelő feladatai

A kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelők felelősek a villamos energia szolgáltatás biztonságos és megbízható működéséért. Feladataik közé tartozik a villamos hálózatok tervezése, telepítése, karbantartása és javítása. Ezek a szakemberek ismerik az elektromos rendszerek működését és különböző elektromos eszközök kezelését, és az üzem folytonossága érdekében, a hálózat kikapcsolása nélkül létesítési, üzemzavar megelőzési és javítási, karbantartási feladatokat végeznek kisfeszültségű, váltakozó- és egyenfeszültségű villamos védelmi és irányítástechnikai, segédüzemi hálózatokon és berendezéseken.

Ezen kívül a kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelők felelősek a hibák és zavarok diagnosztizálásáért és javításáért a villamos hálózatokban. Fontos szerepet játszanak a műszaki dokumentációk elkészítésében és karbantartásában, valamint a biztonságos munkakörülmények fenntartásában.

Munkahelyek

Kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelő végzettséggel a szakemberek számos munkahelyen megállják a helyüket. Ez magában foglalhatja az energiaszolgáltatókat, az építőipari vállalkozásokat, a telekommunikációs vállalatokat és a gyártó vállalatokat. Emellett önálló vállalkozóként is dolgozhatnak, saját szakmai cégüket működtetve.

A kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelő képzés

Egy ilyen pozíció betöltéséhez elengedhetetlen a megfelelő képzés. A kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelő képzés során a hallgatók megtanulják az elektromos rendszerek működését, a kábelrendszerek telepítését és karbantartását, valamint az elektromos hálózatok tervezését. Emellett a biztonságos munkavégzés alapelveit is elsajátítják.

Miért érdemes jelentkezni kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelő képzésre?

Az ilyen képzés elvégzése számos előnnyel jár. Először is, ez egy olyan szakma, amelyre mindig szükség van, és a kereslet folyamatosan nő. Ez biztosíthat a szakembereknek stabil és jól fizetett munkalehetőségeket. Emellett a Kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelők munkája hozzájárul a közösség és a társadalom működéséhez is.

A LOGIKA Pro Kft. egy megbízható képző intézmény, amely, többek között kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelő képzést is kínál. A munkavállalóink hosszú évek tapasztalatával és szakértelmével rendelkeznek a villamos energia képzési területén, képzésünk pedig magas színvonalon zajlik. Az oktatás során a legmodernebb technológiákat és eszközöket használjuk, hogy a hallgatók a legjobb felkészítést kapják.

Ezen kívül a LOGIKA Pro Kft. olyan gyakorlati lehetőségeket is kínál, amelyek lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy valós tapasztalatokat szerezzenek az iparágban.

Ha tehát olyan továbbképzést keres, amely stabil jövőt és izgalmas karrierlehetőségeket kínál, és érdekli a villamos energia világa, a kisfeszültségű szakszolgálati FAM szerelő képzés és a LOGIKA Pro Kft. lehetnek a megfelelő választás. Bátorítunk mindenkit, hogy lépjen kapcsolatba velük, és jelentkezzen a képzésre, hogy egy magasabb szintre léphessen karrierjében ezen a fontos területen.

További inormációk a képzésről!

Tovább olvasom »
A kazánkezelő és kazángépész képzés

A kazánkezelő és kazángépész képzés nélkülözhetetlen az ipari fűtési rendszerek hivatalos és megfelelő működtetéséhez, karbantartásához és javításához. Ezek a képzések szakmai ismereteket és gyakorlati készségeket nyújtanak a résztvevőknek a kazánok és kazángépek terén.

A kazánkezelő képzés

A kazánkezelő képzésen a résztvevők alapvető ismereteket szereznek a kazánok működéséről és karbantartásáról. A képzés során a résztvevők megismerik a különböző típusú kazánok működését, beleértve gázkazánokat, olajkazánokat és biomassza-kazánokat. A képzés mindemellett nagy hangsúlyt fektet a biztonsági előírásokra és intézkedésekre is, amelyek elengedhetetlenek a kazánkezelők számára. Ezeken felül a résztvevők megtanulják a kazánok rendszeres karbantartását és hibaelhárítását, hogy a berendezések hatékonyan működjenek, valamint megtanulják a kazánok hatékony üzemeltetését és a hőtermelési folyamatokat.

A kazángépész képzés

A kazángépész képzés a kazánkezelő képzéshez képest további, specifikusabb ismereteket nyújt a résztvevőknek a kazánok és kazángépek terén. A képzés során a résztvevők mélyreható ismereteket szereznek a kazánok működéséről és azok komponenseiről, beleértve a vezérlőrendszereket és érzékelőket. Elsajátítják a kazánok helyes telepítését és bekötését. Megtanulják a kazángépészeti szabályozási rendszerek működését és beállítását. A kazángépész képzés során a résztvevők mélyebb ismereteket szereznek a kazánok hibaelhárításáról és karbantartásáról is.

Elhelyezkedés

A kazánkezelő képzés olyan pozíciókban való elhelyezkedést segíthet elő, mint kazánkezelők, karbantartási technikusok és fűtésszerelők. A kazángépész képzés magasabb szintű pozíciókhoz vezethet, olyanokhoz, mint például vezető technikusok, karbantartási mérnökök és fűtési rendszertervezők. A résztvevők a fűtési rendszerek karbantartására és hibaelhárítására szakosodhatnak, és elhelyezkedhetnek kazánkarbantartási technikusokként is. Emellett a kazánkezelők és kazángépészek üzemeltetési és kezelési feladatokra is specializálódhatnak különböző üzemekben, erőművekben és intézményeknél. A magasabb szintű képesítésekkel rendelkezők tervezési és tanácsadási pozíciókat tölthetnek be a fűtési rendszerek tervezésében és fejlesztésében.

A kazánkezelő és kazángépész képzések általában jó munkavállalási lehetőségeket kínálnak, és a szakemberhiány miatt sok munkáltató keresi az olyan szakembereket, akik képesek hatékonyan kezelni és karbantartani a fűtési rendszereket.

Mind a kazánkezelő -, mind a kazángépész képzés lehetőséget kínál a résztvevőknek a fejlődésre és szakmai előrelépésre a kazánok és kazángépek területén. A LOGIKA Pro Kft. által nyújtott képzések segítenek a szakmai kompetencia fejlesztésében és növelik az elhelyezkedés esélyét ezen a szakterületen.

Kapcsolatfelvétel

Tovább olvasom »
A megújuló energiaforrások szakemberei - a képzés, amely megerősíti a jövőt

A jövő energiaszükségleteinek kielégítése egyre inkább a megújuló energiaforrások irányába tolódik el. A napenergia, szélenergia és más primer energiaforrások előtérbe kerülése azt jelenti, hogy a munkaerőpiacon is egyre növekvő szükség van olyan szakemberekre, akik értik és képesek kezelni ezeket az innovatív technológiákat. Az ilyen jellegű munkavégzéshez elengedhetetlen a megfelelő képzés, mint például a Megújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erősáramú létesítője képzés, amely nemcsak a munkavállalók számára nyújt lehetőséget, hanem hozzájárul a fenntartható jövőhöz is.

Mire jó a képzés?

A Megújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erősáramú létesítője képzés olyan komplex tudást nyújt, amely lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy részt vegyenek és vezessék a megújuló energia kiserőművek telepítését és üzemeltetését. A képzés során a résztvevők megismerik a napenergia, szélenergia, biomassza és más energiaforrások működését, valamint megtanulják azokat hatékonyan hasznosítani.

AMegújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erősáramú létesítője képzés részeként a hallgatók megismerik az erősáramú rendszerek tervezését, telepítését és karbantartását, ami alapvető fontosságú az energiaforrások gyakorlati hasznosításához. Emellett olyan kulcsfontosságú készségeket is elsajátítanak, mint a munkabiztonság, a környezetvédelem és az energiagazdálkodás.

Mit csinálhat vele, aki elvégzi?

AMegújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erősáramú létesítője képzés elvégzése számos izgalmas lehetőséget nyit meg a résztvevők előtt. A képzett szakemberek keresettek a megújuló energiaiparban, és képesek lesznek:

 • Megtervezni és telepíteni megújuló energia kiserőműveket.
 • Vezetni és karbantartani erősáramú rendszereket.
 • Tanácsot adni és szolgáltatást nyújtani ügyfeleknek a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektekben.
 • Hozzájárulni a fenntartható energiaellátáshoz és környezetvédelemhez.

Miért fontos, hogy ezzel a képzettséggel rendelkezzen valaki, aki ilyen jellegű munkát végez?

A megújuló energiaforrások iránti növekvő kereslet azt jelenti, hogy olyan szakemberekre van szükség, akik értik és hatékonyan tudják hasznosítani ezeket a forrásokat. A Megújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erősáramú létesítője képzés során elsajátított tudás és készségek lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy hozzájáruljanak a fenntartható energiatermeléshez és csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását. Emellett segít a munkavállalóknak szélesebb körű foglalkoztatási lehetőségekhez jutni egy olyan iparágban, amely folyamatosan növekszik.

LOGIKA Pro Kft. – a Megújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erősáramú létesítője képzés szakértője

A LOGIKA Pro Kft. büszkén kínálja a Megújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erősáramú létesítője képzést. Kiknek? Azoknak, akik érdeklődnek a megújuló energiaforrások iránt és szakértői szeretnének lenni ezen a területen. A Megújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erősáramú létesítője képzés színvonalas oktatást és gyakorlati tapasztalatot kínál, hogy felkészítse a résztvevőket a jövő kihívásaira.

Ha úgy érzi, hogy a Megújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erősáramú létesítője képzés az, amire szüksége van a szakmai fejlődéshez, akkor nézze meg honlapunkon a képzés részleteit és jelentkezzen! Mi segítünk elindulni az energiaváltás útján! 💡🌿

Tovább olvasom »
Mától KÖTELEZŐ a „Diizocianátok biztonságos használata EU 2020/1149 rendelet alapján” képzés

Az Európai Unió új rendelete szerint, amely már augusztus 24-től érvényben van, kötelezővé vált a „Diizocianátok biztonságos használata EU 2020/1149 rendelet alapján” képzés. Ez egy jelentős lépés a szabályozások terén, amely mindenkit érinti, aki diizocianátot tartlmazó anyaggal dolgozik. Az előírások értelmében augusztus 24-től már csak az dolgozhat ilyen anyagokkal, aki elvégezte a képzést.  Amennyiben valaki eddig elmulasztotta ezt az képzést, most kiemelten fontos, hogy mielőbb pótolja. A biztonság és a szabályozások szigorú betartása az összes érintett érdeke, és a képzés lehetőséget kínál arra, hogy mindenki megfeleljen ezeknek az új követelményeknek. Ne hagyja ki ezt a kritikus lépést az előírásoknak való megfelelés útján!

Mi az a diizocianát?

A diizocianátok olyan szerves vegyületek, amelyekben két izocianát csoport található. A diizocianátokat poliuretánok előállításához használják fel, de szintén fontosak lehetnek a peszticidek gyártásában.

Az izocianátok vízzel reagálnak és érzékenyítőanyagként vannak besorolva. Porlasztva vagy 46 °C fölé melegítve, valamint közvetlen bőrrel érintkezés esetén fokozott érzékenységet okozhatnak az embereknél. Ismételt érintkezés esetén, vagy azoknál, akik már eleve érzékenyek a vegyszerekre, az érzékenység tovább súlyosbodhat, ami túlérzékenységet okozhat. Az izocianátok általában 100%-ban szilárdak, nem illékonyak, és nagyon alacsony a gőznyomásuk, így szobahőmérsékleten nincs vagy csak minimális a gőzképződésük. A késztermékekben sem találhatók diizocianátok, azokat csak reaktív vegyi anyagként használják; a poliollal reagálnak a PU-termék létrehozása során, kikeményedéskor pedig elhasználódnak.

A biztonság az első

Az izocianátokkal való biztonságos munkavégzés kiemelten fontos, mivel a velük történő nem megfelelő kezelés súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Az ilyen vegyületekkel való munkavégzés során a következő intézkedések fontosak:

 • megfelelő védőfelszerelés viselése: ehhez tartozik a védőszemüveg, védőkesztyűk, védőruházat és egyéb megfelelő védőfelszerelés, amely védi a bőrt és a szemet a vegyi anyagokkal való érintkezéstől.
 • Jó szellőzés: az izocianátokat olyan helyiségekben kell használni, ahol megfelelő szellőzés van. Ennek segítségével minimalizálható a gőzök belélegzése és a kockázatok csökkentése.
 • Képzés és ismeretek: A munkavállalóknak rendelkezniük kell megfelelő képzéssel és ismeretekkel az izocianátokkal való biztonságos munkavégzésről.
 • Balesetvédelem: Az esetleges balesetek elkerülése vagy kezelése érdekében készüljenek elő megfelelő balesetvédelmi tervvel és az elsősegélynyújtás ismeretével.
 • Anyagkezelés: Az izocianátokat csak az előírt módon és mennyiségben kell kezelni, és megfelelően tárolni.

A helyes biztonsági eljárások betartása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy minimalizálják a diizocianátokkal való munka kockázatait és biztosítsák a biztonságos munkavégzést.

A diizocianátok veszélyei

Amennyiben a diizocianátokat nem megfelelően használják, az a munkavállalók körében légzőszervi szenzibilizációt és foglalkozási asztma kialakulását okozhatja, ami súlyos problémát jelent az Európai Unióban. Az éves új esetek számának magas becslése (több mint 5 000 eset) miatt az Európai Bizottság az uniós szintű beavatkozást javasolta, amely magában foglalja az ipari és foglalkozásszerű felhasználás korlátozását, valamint a diizocianátok önmagukban vagy más anyagokkal keverve történő forgalomba hozatalának szigorú szabályozását.

A „Diizocianátok biztonságos használata" képzés célja

A jelenlegi korlátozás célja, hogy csak azokban az esetekben engedélyezze a diizocianátok használatát ipari és foglalkozásszerű alkalmazásokban, ahol szigorú technikai és szervezeti intézkedések alkalmazása biztosított, és a munkavállalók megfelelő képzést kaptak. Az érintett felek teljes szállítási láncának tájékoztatnia kell az érintetteket arról, hogyan vehetnek részt a képzésen. Azoknak a gazdasági szereplőknek, akik diizocianátokat és keverékeiket forgalomba hozzák, felelősséget kell vállalniuk azért, hogy a képzések elérhetők legyenek az ilyen anyagok felhasználói számára.

Kinek kötelező „Diizocianátok biztonságos használata" képzés?

A képzés azok számára kötelező, akik 2023. augusztus 24-e után diizocianát tartalmú ragasztókat vagy tömítőanyagokat használnak ipari célokra, amennyiben a vegyület koncentrációja meghaladja a 0,1%-ot.

Amennyiben önnek, vagy munkatársainak szüksége van a "Diizocianátok biztonságos használata EU 2020/1149 rendelet alapján” képzésre, keressen minket bizalommal!

 

Érdeklődni szeretnék! Ajánlatot kérek!

 

Tovább olvasom »
További bejegyzések
Targoncakezelő képzések és targonca jogosítványok
Részletek
Mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása az irodában
Részletek
GINOP PLUSZ 3.2.1-21
Részletek
Képzéseink megvalósítását gyakorlatorientáltan, mindig a legújabb trendeknek és elvárásoknak megfelelő képzési szemlélettel, nagy fokú rugalmassággal és teljes mértékben személyre szabott megoldási javaslatokkal végezzük.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 
B/2023/000322
Felnőttképzési engedély szám: 
E/2023/000041
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right