Mától KÖTELEZŐ a „Diizocianátok biztonságos használata EU 2020/1149 rendelet alapján” képzés

2023.augusztus.24

Az Európai Unió új rendelete szerint, amely már augusztus 24-től érvényben van, kötelezővé vált a „Diizocianátok biztonságos használata EU 2020/1149 rendelet alapján” képzés. Ez egy jelentős lépés a szabályozások terén, amely mindenkit érinti, aki diizocianátot tartlmazó anyaggal dolgozik. Az előírások értelmében augusztus 24-től már csak az dolgozhat ilyen anyagokkal, aki elvégezte a képzést.  Amennyiben valaki eddig elmulasztotta ezt az képzést, most kiemelten fontos, hogy mielőbb pótolja. A biztonság és a szabályozások szigorú betartása az összes érintett érdeke, és a képzés lehetőséget kínál arra, hogy mindenki megfeleljen ezeknek az új követelményeknek. Ne hagyja ki ezt a kritikus lépést az előírásoknak való megfelelés útján!

Mi az a diizocianát?

A diizocianátok olyan szerves vegyületek, amelyekben két izocianát csoport található. A diizocianátokat poliuretánok előállításához használják fel, de szintén fontosak lehetnek a peszticidek gyártásában.

Az izocianátok vízzel reagálnak és érzékenyítőanyagként vannak besorolva. Porlasztva vagy 46 °C fölé melegítve, valamint közvetlen bőrrel érintkezés esetén fokozott érzékenységet okozhatnak az embereknél. Ismételt érintkezés esetén, vagy azoknál, akik már eleve érzékenyek a vegyszerekre, az érzékenység tovább súlyosbodhat, ami túlérzékenységet okozhat. Az izocianátok általában 100%-ban szilárdak, nem illékonyak, és nagyon alacsony a gőznyomásuk, így szobahőmérsékleten nincs vagy csak minimális a gőzképződésük. A késztermékekben sem találhatók diizocianátok, azokat csak reaktív vegyi anyagként használják; a poliollal reagálnak a PU-termék létrehozása során, kikeményedéskor pedig elhasználódnak.

A biztonság az első

Az izocianátokkal való biztonságos munkavégzés kiemelten fontos, mivel a velük történő nem megfelelő kezelés súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Az ilyen vegyületekkel való munkavégzés során a következő intézkedések fontosak:

  • megfelelő védőfelszerelés viselése: ehhez tartozik a védőszemüveg, védőkesztyűk, védőruházat és egyéb megfelelő védőfelszerelés, amely védi a bőrt és a szemet a vegyi anyagokkal való érintkezéstől.
  • Jó szellőzés: az izocianátokat olyan helyiségekben kell használni, ahol megfelelő szellőzés van. Ennek segítségével minimalizálható a gőzök belélegzése és a kockázatok csökkentése.
  • Képzés és ismeretek: A munkavállalóknak rendelkezniük kell megfelelő képzéssel és ismeretekkel az izocianátokkal való biztonságos munkavégzésről.
  • Balesetvédelem: Az esetleges balesetek elkerülése vagy kezelése érdekében készüljenek elő megfelelő balesetvédelmi tervvel és az elsősegélynyújtás ismeretével.
  • Anyagkezelés: Az izocianátokat csak az előírt módon és mennyiségben kell kezelni, és megfelelően tárolni.

A helyes biztonsági eljárások betartása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy minimalizálják a diizocianátokkal való munka kockázatait és biztosítsák a biztonságos munkavégzést.

A diizocianátok veszélyei

Amennyiben a diizocianátokat nem megfelelően használják, az a munkavállalók körében légzőszervi szenzibilizációt és foglalkozási asztma kialakulását okozhatja, ami súlyos problémát jelent az Európai Unióban. Az éves új esetek számának magas becslése (több mint 5 000 eset) miatt az Európai Bizottság az uniós szintű beavatkozást javasolta, amely magában foglalja az ipari és foglalkozásszerű felhasználás korlátozását, valamint a diizocianátok önmagukban vagy más anyagokkal keverve történő forgalomba hozatalának szigorú szabályozását.

A „Diizocianátok biztonságos használata" képzés célja

A jelenlegi korlátozás célja, hogy csak azokban az esetekben engedélyezze a diizocianátok használatát ipari és foglalkozásszerű alkalmazásokban, ahol szigorú technikai és szervezeti intézkedések alkalmazása biztosított, és a munkavállalók megfelelő képzést kaptak. Az érintett felek teljes szállítási láncának tájékoztatnia kell az érintetteket arról, hogyan vehetnek részt a képzésen. Azoknak a gazdasági szereplőknek, akik diizocianátokat és keverékeiket forgalomba hozzák, felelősséget kell vállalniuk azért, hogy a képzések elérhetők legyenek az ilyen anyagok felhasználói számára.

Kinek kötelező „Diizocianátok biztonságos használata" képzés?

A képzés azok számára kötelező, akik 2023. augusztus 24-e után diizocianát tartalmú ragasztókat vagy tömítőanyagokat használnak ipari célokra, amennyiben a vegyület koncentrációja meghaladja a 0,1%-ot.

Amennyiben önnek, vagy munkatársainak szüksége van a "Diizocianátok biztonságos használata EU 2020/1149 rendelet alapján” képzésre, keressen minket bizalommal!

 

Érdeklődni szeretnék! Ajánlatot kérek!

 

Képzéseink megvalósítását gyakorlatorientáltan, mindig a legújabb trendeknek és elvárásoknak megfelelő képzési szemlélettel, nagy fokú rugalmassággal és teljes mértékben személyre szabott megoldási javaslatokkal végezzük.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 
B/2023/000322
Felnőttképzési engedély szám: 
E/2023/000041
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right