Könyvelés és
tanácsadás felsőfokon

Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
Kapcsolatfelvétel
Érdemes tudnod rólunk
Célunk, hogy a hagyományos könyvelési feladatokon túl, – amelyekhez többek között a klasszikus számviteli feladatok, adóbevallások, bérszámfejtés tartozik – megfelelő szakmai támogatást nyújtsunk ügyfeleink üzleti döntéseihez. Csapatunkat olyan kollégák alkotják, akik magyar és nemzetközi nagyvállalatnál egyaránt szereztek tapasztalatot.Emellett társaságunk szintén releváns tapasztalattal rendelkezik kontrolling, pénzügyi tervezés, valamint riporting területén, amely szolgáltatásokkal tudjuk segíteni ügyfeleink vállalatainak további fejlődését a gazdálkodás és pénzügy területén.
“Nemzetközi nagyvállalatnál szerzett több éves felsővezetői és szakmai tapasztalataimat szeretném kamatoztatni az ügyfeleink és saját cégem számára. Hiszem, hogy ha egy multinál sikerült a vállalatot magasabb szintre fejleszteni és juttatni mind gazdaságilag, mint szervezetileg, akkor ezt a tudást át tudom adni más vállalkozásoknak is.”
Décsi András
Ügyvezető

Könyvelés

Teljeskörű könyvelői szolgáltatásunkkal pontos és naprakész információkkal tudunk szolgálni ügyfeleinknek , amely segíti a vállalat ügymenetét és a döntéshozást.

Naprakész szaktudásunkkal kívánunk hozzájárulni ügyfeleink sikeréhez és eredményes működéséhez.

Számviteli szolgáltatásaink:

• számviteli bizonylatok, gazdasági események teljeskörű könyvelése
• az adó- és egyéb jogszabályokban meghatározott bevallások elkészítése, beadása
• kötelező statisztikák összeállítása, elküldése
• éves beszámoló, egyszerűsített éves beszámoló összeállítása, közreműködés a társaság könyvvizsgálóival
• egyéb különleges esetek: végelszámolási időszak könyvvitele, átalakulások könyvelése

Lehetőség van a további számviteli szolgáltatásokra is:

• kimenő számlák elkészítése ügyfeleink meghatalmazása és adatszolgáltatása alapján
• banki átutalások rögzítése az online utalási rendszerekben

Ajánlatot kérek!

Bérszámfejtés

Bérszámfejtési szolgáltatásunk keretében biztosítjuk ügyfeleink számára a teljeskörű bérszámfejtési, táppénz, valamint társadalombiztosítási ellátások számfejtési, bérfeladási, adó- és járulékelszámolási teendőinek ellátását.
Ajánlatot kérek!

Adótanácsadás

A megfelelő és optimális adózás kiválasztása sok esetben összetett és bonyolult feladat. Ez pedig komoly szakmai hozzáértést, valamint az adójogszabályok széleskörű ismereteit igényli. 

Emellett a jelenlegi, állandóan változó gazdasági- és jogi környezetben fontos az adótörvények változásainak folyamatos nyomonkövetése is ahhoz, hogy a vállalkozás adózása és adótervezése a lehető legoptimálisabb legyen.

Ha Ön vállakozást indítana, mindenképpen ajánljuk, hogy vegye igénybe szakember segítségét, hogy biztosan a megfelelő adózási formát válassza. Így ugyanis a legtöbb esetben pénzt tud spórolni vállalkozásának.
Az adózással kapcsolatosan az alábbi szolgáltatásokat tudjuk nyújtani vállalkozásának:

• adózási tanácsadás induló vállalkozások részére
• tanácsadás helyi adókkal kapcsolatban
• ügyintézés az adóhatóságoknál
• adóhatóságokkal történő egyeztetések lebonyolítása• korábban hibásan beadott bevallások javítása, önellenőrzése

Ajánlatot kérek!

Vállalati pénzügyek -és gazdálkodási tanácsadás

Frázis, de nagy igazság van abban a mondásban, hogy „mindig lehet fejlődni”. Ez a vállalatok gazdálkodására is igaz. A sok éves tapasztalat azt mutatja, hogy egy független, ezáltal teljesen objektív gazdasági szakember szakmai meglátásaival és tanácsaival képes optimálisabb szintre emelni egy vállalat működését, gazdálkodását, pénzügyeit. 

Csapatunk szívesen áll cége rendelkezésére vállalata pénzügyeinek átvilágításában, valamint gazdálkodásának áttekintésében. 

A megfelelő javaslatok megtétele után, cégünk támogatást is tud nyújtani a változtatások bevezetéséhez és implementálásához, ami által vállalata gazdálkodása és eredménye javulni tud.
További tanácsadási szolgáltatásaink:

• számviteli tanácsadás
• üzletviteli tanácsadás
• könyvelés ellenőrzés (független, szakmai vélemény)

Ajánlatot kérek!

Cégalapítás

Megbízható partner ügyvédi irodánkkal együtt készséggel állunk rendelkezésére a cégalapítás folyamatában: segítünk a vállalkozás legmegfelelőbb jogi -és adózási formájának kiválasztásában.
Ajánlatot kérek!
Legfrisebb híreink
Magyarország legnépszerűbb számlázó programjai

Ahogy haladunk előre az időben, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az elektronikus számlázásé a jövő. Egyre nagyobb teret hódítanak magunknak az elektromos számlázó programok, hiszen kényelmesebbek, biztonságosabbak, és egyszerűbbek. Ráadásul van olyan program is, amelyikkel már egy telefonnal is tudunk számlázni. De vajon egy friss vállalkozó mi alapján döntsön, melyik számlázó programot használja? Cikkünkben bemutatjuk, hogyan érdemes mérlegelni, és hogy melyek ma Magyarország legnépszerűbb számlázó programjai.

De mi is az online számlázóprogram előnye? A „Hogyan számlázzunk?” című cikkünkben részletesen leírjuk, hogyan is néz ki a számlázás menete, és itt részletezzük azt is, hogyan egyszerűsíti le egy elektronikus számlázó program a számlázást.  Egyszerűbb, gyorsabb, könnyebben nyomon követhető vele a számlázás, mint egy hagyományos számlatömbbel. Arról nem is beszélve, hogy a NAV felé hamarosan minden számlát dokumentálni kell, ami ugye online sokkal egyszerűbben megoldható. Mielőtt nekiállunk sorra venni a számlázó programokat, érdemes eldönteni néhány egyszerű kérdést.

Mi alapján válasszuk ki a számlázóprogramot?

Három fontos szempontot kell figyelembe vennünk, mielőtt kiválasztjuk a programot.

Az első, és legfontosabb, amit meg kell néznünk, hogy hogy névre szóló írásos nyilatkozatot kapjunk arról, hogy program maradéktalanul megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Nem elhanyagolható szempont a piszkos anyagi rész sem. Ki kell okoskodnunk, hogy mennyit is szánunk egy számlázó programra. Az, hogy mennyit is szánunk egy ilyen programra, függhet attól is, hogy mekkora a vállalkozásunk, milyen extrákra van szükségünk számlázáskor. Hiszen ha nincs szükség extra funkciókra, egy ingyenes verzió is tökéletesen megfelelhet. Sok esetben a vállalkozás növekedésével válthatunk prémium tagságra.

Fontos továbbá, hogy mire is szeretnénk használni a programot. Az olyan alap funkciók, mint az áfa-kulcsok, partnerek, szolgáltatások és/vagy termékek kezelése, eltárolása mellett a fizetési határidő beállítása, számlalista, és sablonok is eléggé alapvetőnek számítanak. Ami pedig különösen fontos, és erre mindig figyelni kell, az a törvényi előírások betartása. Ugyanis az ingyenes programok nem mindig frissülnek azonnal a törvények mentén, így ezt jobban figyelemmel kell követni.

Magyarországon legnépszerűbb 7 program

Számlázz.hu – a sok igényt kielégítő

Az egyik legnagyobb online számlázóprogram. Elsőként bocsátották rendelkezésre az e-számlázási lehetőséget 2010-ben. Íme a fő szolgáltatásaik:

NAV biztos online adatszolgáltatás: a 2020-as évtől minden belföldi adóalany köteles számláit elérhetővé tenni a NAV számára is. Erre automatikus megoldást kínál a számlázóprogram.

Katásként is remek megoldás, mivel számos fontos funkció automatizálható, így akár kezdő, akár gyakorlott katás az ember, mindenben segítségére lehet a rendszer.

Webáruházat, vagy egyéb üzleti alkalmazást is össze lehet kapcsolni a rendszerrel. Ez hatalmas előny lehet, hisz a vevő már a vásárlást követően azonnal megkapja a számlát. Így biztosan a beérkezik a számla, és nem kell utólagosan korrigálni az esetleges hibákat.

Online fizetési lehetőséget is kínál, ami nagyban leegyszerűsítheti a fizetési mechanizmust.

Mobilra optimalizált verziója is elérhető, így bárhol és bármikor ki tudjuk állítani a számlát.

Emellett ingyenes verziója is remekül működik, és mindez korlátlan számlára érthető. Az ingyenes verzió is számos funkcióval elérhető, ezen túl többféle csomagajánlat közül lehet választani, pont olyat, ami az adott vállalkozásnak kell.

Billingo – a kezdők jó barátja

A Billingo könnyen kezelhető és egyszerű felület. Ingyenes és Premium csomagjai is remekül megoldják a számlakiállítás okozta problémákat. A Premium csomaggal havi 500 db e-számla is kiállítható, a havidíj pedig annak megfelelően változik, hogy éves vagy havi előfizetést választunk-e. Sőt, további hasznos funkciókat is tartalmaz, mint:

 • a webshopos összekötés,
 • a céges logó használata,
 • az automatikusan kiállításra kerülő ismétlődő számlák,
 • a termék-, partner- és kiadás kezelés,
 • az előre beállítható automatikus értesítők küldése, stb.

Mivel könnyen kezelhető és átlátható, valamint meglehetősen kedvező csomagokat kínál, a Billingo Premium remek választásnak ígérkezik az induló vállalkozások, vagy azok számára, akik korábban még nem használtak számlázó programot.

Emellett természetesen teljesen NAV biztonságos program.

Billzone – a soktényezős

A T-Systems számlázóprogramja inkább nagyobb válllakozások számára lehet jó választás. Számos funkciót és lehetőséget kínál. A Billzone.eu számlázó program öt csomagot rejt magában, melyek mindegyike korlátlan mennyiségű időbélyeggel hitelesített elektronikus számla kínál, még az ingyenes verzió is! Hátránya lehet, hogy a webshop összekötést csak a PLUSZ előfizetéssel kaphatjuk meg, ami természetesen havidíjas.

Az előfizetéssel rengeteg olyan funkció válik elérhetővé, amivel segít a számlázás automatizációjában, ráadásul akár 30 felhasználó számára is adhatunk hozzáférést.

InnVoice – a sokak által ismert

Az Innvoice-nál az ingyenes változattal nem, csak a 3 előfizetés valamelyikével nyílik lehetőség az e-számlákat kiállítására. Az ára valamivel drágább, mint a többi program havidíja, azonban ezért például az alábbi lehetőségek állnak fenn:

 • vevő- és termék adatbázisok létrehozása;
 • céglogó elhelyezése a számlákon;
 • díjbekérők készítése, stb.

Az InnVoice nem köthető össze webshopokkal, de segít a logisztikai munkafolyamatok megkönnyítésében. A kiskereskedelmi csomagban ugyanis olyan funkciók érhetők el, mint:

 • a vonalkódos eladás,
 • a kiskereskedelmi eladói terminál,
 • raktárközi átmozgatások.

OTP Ebiz – a sokoldalú

Az OTP számlázóprogramja kiállítás után hitelesíti is a számlákat, valamint a rendszeren belül megkapják a partnerek a számlát, ha ugyanúgy OTP Ebizt használnak. Számos funkció elérhető, és természetesen 100%-ban NAV biztos:

 • partneradatok automatikus kitöltése;
 • nagyon gyors és egyszerű számlakiállítás;
 • számlák másolása;
 • fizetési felszólító küldése;
 • csatolmányküldés a számla mellé;
 • díjbekérő és előlegszámla;
 • idegennyelvű számlakiállítás;

csak, hogy néhányat említsünk.

rEVOL Express – a vállalatirányító

A rEVOL Express egy meglehetősen összetett rendszer, hiszen nem csak a számlázásban lehet a segítségünkre, hanem az integrált vállalatirányítást is segíti. Ennek legnagyobb előnye, hogy a vállalat számára igazán fontos funkciókat bármikor megvásárolhatjuk, így nem csak folyamatosan bővíthetjük a funkciókat, de elég csak arra költeni, amire valóban szükség is van.

A SzámlaVarázsló és az E-számla modulok lehetővé teszik a kényelmes és gyors elektronikus számlázást, amelyeknek egyszeri díja van, melybe érdemes invesztálni, ha ezt a programot választjuk. Ezen felül egy ingyenes és három fizetős csomag is rendelkezésre áll, melyek közül kiválasztható, havi mekkora mennyiségben szeretnénk e-számlát kiállítani. A keretben foglalt számlák 30, 100 vagy 200-as limitet jelentenek, melynek átlépése után példányonként minden egyes e-számla után fizetni kell egy bizonyos összeget.

Symbion – könnyű ellenőrzés

A Symbion nagyon könnyen kezelhető és átlátható online számlázórendszer, amivel bármikor utánkövethető a webshop forgalma, vagy ellenőrizhető néhány fontos kimutatás, de természetesen az elektronikus számlakiállításra is lehetőség nyílik. Megkönnyíti és leegyszerűsíti a napi munkavégzést, hiszen rengeteg remek funkciót tartalmaz, amelyek segítenek a cég automatizálásában.

Az éves díj céges szinten sem magas, valamint, 1250 forintos éves összegért újabb felhasználók is hozzáadhatók a rendszerhez, így ez is jó választás lehet, ha több alkalmazottat szeretnénk a folyamatokba beintegrálni. Az elektronikus számlák kiállítása azonban darabonkénti összeget jelentenek, így ez hátrányként is elkönyvelhető.

A lehetőségek tárháza tehát végtelen, hiszen rengeteg számlázóprogram közül választhatunk. Amit mindenképpen szem előtt kell tartani, az a vállalkozás jellege, az automatizációs folyamatok célja és a ráfordított költségkeret: bár a papír számlatömb éves díja is hasonló összegeket jelent, arról nem is beszélve, mennyivel könnyebb és gyorsabb az online számlázás.

Ha több információra van szükség a számlázásról, olvassa el „Hogyan számlázzunk?” című cikkünket, melyben minden, a számlázással kapcsolatos fontos tudnivalót összefoglaltunk.

Tovább olvasom »
Adóbevallási határidők: ezeket az időpontokat kell bevéssük a naptárunkba

Arról már írtunk, Egyéni vállalkozást indítana? Íme 6 + 1 tipp az induláshoz, hogy mire is van szükség egy vállalkozás indításához. Arról pedig, hogy milyen járulékokat kell megfizetnie egy átalánydíjas egyéni vállalkozónak, a Milyen terhei vannak egy átalányadozó egyéni válllakozónak? című cikkünkben írtunk. Arról azonban még nem esett szó, hogy mennyire fontos az adókat és járulékokat pontosan megfizetni. Ebben nagy segítséget nyújthat könyvelőnk.

Nincs még könyvelője? Kérjen ajánlatot most!

Ajánlatot kérek!

Azonban nem árt, ha vállalkozóként saját magunk is nyomon követjük kötelezettségeinket. Következő cikkünkben a fontosabb adóbevallási határidők rengetegében segítünk eligazodni.

A leggyakoribb befizetési és adóbevallási határidők listája

Általános forgalmi adó (áfa)

Az áfa, vagyis általános forgalmi adó a termékek és szolgáltatások eladásához kapcsolódó forgalmi adó. Az áfát ugyan a vásárló fizeti, de ezt nekünk, mint vállalkozók be kell vallanunk a NAV felé.

Éves

Éves áfa bevallást akkor kell benyújtani, ha az éves fizetendő adó nem haladta meg a 250.000 forintot.

Havi

Azonban, ha az elszámolandó adó éves szinten eléri az 1.000.000 forintot, illetve ha közvetett vámjogi képviselőként, adóraktár üzemeltetőjeként tevékenykedünk, vagy csoportos áfa alanyiságot választottunk, akkor havonta kell bevallanunk a NAV fele az áfát. Havonta kell akkor is bevallást készíteni, ha jogelőd nélkül alakult a vállalkozásunk, ekkor az alakulás évében és az azt követő esztendőben érint ez a kötelezettség.

Negyedéves

A negyedéves bevallás akkor vonatkozik ránk, ha sem az éves, sem a havi bevallás kritériumainak nem felelünk meg.

Általános forgalmi adó (áfa) bevallási és befizetési határidők:

 • havi áfa bevallás – tárgyhót követő hónap 20-a
 • negyedéves áfa bevallás – negyedévet követő hónap 20-a
 • éves áfa bevallás – tárgyévet követő év február 25.

Társasági adó (tao)

A társasági adót (tao) társas vállalkozásoknak – zrt., nyrt., kft., bt. – kell fizetniük eredményeik után. A tao egykulcsos adó, amelynek mértéke 9%. A társasági adó (tao) bevallásának és befizetésének határideje: tárgyévet követő május 31.

Kisadózó vállalkozók tételes adója

A kata egy átalányadó, mellyel kisadózóként havi fix összegű adóval – 2023. szeptembertől ez 50.000 forint – a vállalkozásból származó összes jövedelmünk leadózottnak tekinthető. Bevallást alapesetben a tárgyévet követő év február 25-ig kell benyújtani. A befizetési határideje a tárgyhónapot követő hónap 12.

Abban az esetben, ha vállalkozásunkat megszüntetjük, akkor a vállalkozás megszűnésétől számított 30 napon belül be kell nyújtanunk a bevallást. Ha csak szüneteltetjük a vállalkozást, akkor ugyanúgy következő év február 25-e a határidő.

2021-ben és 2022-ben jelentősen változtak a katázás szabályai, ami azonban maradt, hogy amennyiben katáskéntvállalkozásunk éves bevétele nem haladja meg a 18 millió forintot, vagy nem vagyunk kötelezettek a 40 százalékos mértékű adó fizetésére, akkor erről a bevallás főlapján kell nyilatkoznunk.

Ha bevételünk meghaladja az évi 18 millió forintot, akkor 40 százalékos különadót kell fizetünk a 18 millió forint feletti részre.

Kisvállalati adó (kiva)

A kiva, vagyis a kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem, amely a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adót és a társasági adót váltja ki. A KIVA alá bejelentkezett társas vállalkozások kisvállalati adóelőleget fizetnek negyedévente (bejelentkezni tárgyévet megelőző év december 31-ig lehet). A kisvállalati adó mértéke 10%.

A negyedéves előlegbevallásokat a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell benyújtani.

Személyi jövedelemadó (szja)

A személyi jövedelemadót magánszemélyek Magyarországon megszerzett jövedelme után kell fizetni, valamint szja-t kell fizetni abban az esetben is, ha magyar állampolgárként külföldön le nem adózott jövedelmet szerzünk. Az szja mértéke egységesen 15%.

Magánszemélyek szja-ja

A magánszemélyek adóbevallása és az adókülönbözet megfizetési határideje: május 22.

Egyéni vállalkozók szja-ja

A 2022-es évre egyéni vállalkozóként 2023. május 22-ig kell benyújtani a szja bevallást és megfizetni az adókülönbözetet, (mivel 20-a szombatra esik).

Egyéni vállalkozóknak nem kell vállalkozói adóelőleget bevallaniuk, viszont negyedévente a vállalkozói jövedelem után előleget kell számolni, és a negyedévet követő hónap 20-ig befizetni a NAV-nak.

Iparűzési adó (IPA)

Az iparűzési adó bevallását a tárgyévet követő május 31-ig kell benyújtani.

Kereskedelmi- és Iparkamara regisztrációs díj

Új vállakozásként a Kereskedelmi- és Iparkamarai regisztrációt az alapítás után maximum 5 napon belül kell elvégeznünk a Kamarai Nyilvántartó rendszerében, és a kamarai hozzájárulást – 5.000 forintot – is ennyi időn belül el kell utalnunk.

Ezt követően minden év március 31-ig kell befizetni az évi 5.000 forintos kamarai hozzájárulást.

Fontos változás, hogy 2022-től már nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarához kell eljuttatni a befizetést, hanem az országos kamarának, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell átutalni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára.

A közlemény rovatban pedig a vállalkozása 11 számjegyű adószámát kell feltüntetni a befizetés beazonosítása érdekében.

A kamarai hozzájárulásról a Kamarai hozzájárulás című cikkünkben olvashat többet.

Céges autó adója

Ezt az adót a céges autó megszerzését követő hónapban kell először bevallanunk és befizetnünk. Amennyiben eladásra kerül a jármű, a tulajdonjog megszűnésének hónapjára kell utoljára bevallani és befizetni.

A cégautóadót negyedévenként, önadózással kell megállapítani és a bevallást a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell benyújtani a NAV-hoz.

Lekérhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete

A bevallási határidők kapcsán fontos arról is szót ejtenünk, hogy a NAV idén is automatikusan elkészítette az szja-tervezeteket, azaz nem szükséges magunknak megírni az adóbevallást, egyszerűen csak ellenőrizni kell az adóhatóság által generált verziót.

Kiknek érhető el az szja-tervezetet?

Azok kaphatnak szja-bevallási tervezetet, akik munkáltatói, kifizetői adattal rendelkeznek. Tehát munkavállalók, egyéni vállalkozók, őstermelők és áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek.

Bárki, aki KAÜ-azonosítóval – ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás – rendelkezik, azonosítást követően megnézheti saját adóbevallási tervezetét az eSZJA portálon.

Mi a tervezet kérésének határideje?

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, az idén március 16-ig kérhette a tervezet postázását SMS-ben, webűrlapon, levélben, a BEVTERVK formanyomtatványon és telefonon, de aki esetleg elmulasztotta volna, május 20-ig még megteheti személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen, április 30-ig küldi el postán az igénylőknek.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 22-ig.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége a fenti határidők betartásában, vagy szüksége van egy megbízható könyvelőre, keressen minket bizalommal!

Tovább olvasom »
Kamarai hozzájárulás

Arról, hogy egy átalányadózó egyéni vállalkozónak milyen kötelességei vannak, már írtunk a „Milyen terhei vannak egy átalányadózó egyéni válllakozónak?” című cikkünkben. Abban a cikkben a kamarai hozzájárulási díjat is említettük. Soron következő cikkünkben erről a díjról adunk részletesebb tájékoztatást.

Mi a célja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara?

A menedzserszellemű, új kamara alapvető feladata a lobbizás, a tőkekivitel elősegítése, miközben a kis- és középvállalatok érdekeit védi. A kamara programjában szerepel a gazdasági érdekvédelmi szervezet megújítása, a magyar vállalkozók érdekeinek megóvása, illetve, hogy a kamara szolgáltatás-központúvá váljék, melyet úgy kell menedzselni, ahogyan egy nagyvállalatot szokás.

Mi is pontosan az a kamarai hozzájárulási díj?

A 2012. január 1-től életbelépő új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek:

– a kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni,

– a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5 000 Ft kamarai hozzájárulást fizetni. A megfizetett hozzájárulás összege önkéntes kamarai tagok esetén levonásra kerül a tagdíjból.”

A törvénymódosítás 2012. január 1-jén lépett életbe, azóta tehát minden társas és egyéni vállalkozónak regisztrálnia kell a területileg illetékes kereskedelmi- és iparkamarába. A kamarai regisztrációra újonnan alakuló gazdasági társaságoknak, valamint egyéni vállalkozóknak a cégbírósági bejelentkezést (nyilvántartásba vételt) követően öt munkanapon nap áll rendelkezésükre. Ezzel a regisztrációval persze nem válunk automatikusan kamarai taggá.

Szünetelő vállalkozások esetén

2023-ban pedig az évi kamarai hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, amelyek 2023. január 1-én, illetve azt követően folyamatosan szünetelnek. Ám ha valaki 2023. január 1-ét követően kezdi/kezdte meg a tevékenység szüneteltetését, akkor a jogszabály értelmében bizony be kell fizetnie az adott évre a tagsági díjat.

Megszűnés, adatváltozás esetén

A kamarai törvény rendelkezése szerint minden gazdálkodó szervezet, a megszűnése, vagy a kamarai nyilvántartásban szereplő adataiban történt változás esetén köteles öt munkanapon belül a nyilvántartást vezető területi gazdasági kamaránál a kamarai nyilvántartásból való törlését, illetve az adatmódosítást kezdeményezni.  Ezekért díjat nem kell fizessünk.

A kötelező regisztrációt természetesen a kamarák is ellenőrzik.

Amennyiben a területi gazdasági kamara azt látja, hogy a gazdálkodó szervezet nem szerepel a nyilvántartásban, felszólítja, hogy e kötelezettségének öt munkanapon belül tegyen eleget. Ha a felszólítás eredménytelen marad, a területileg illetékes kamara hivatalból regisztrálja a vállalkozást, és intézkedik a kamarai hozzájárulás behajtásáról. Ez köztartozásnak minősül és azt az állami adóhatóság adók módjára fogja behajtani.

A kamarai nyilvántartásban szereplő adatok nyilvánosak.

Hogyan kell bejelenteni vállalkozásunkat?

A bejelentést megtehetjük online, vagy a kamarai honlapokról kinyomtatható adatlap kitöltésével. Mindkét esetben a (géppel, illetve kézzel) kitöltött és cégszerűen aláírt adatlapot – postai úton vagy szkennelés/fényképezés után e-mailben – a székhely szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamarához kell eljuttatni.

A regisztrációt elvégezhetjük személyesen is a székhely szerint illetékes kamarák ügyfélszolgálati irodáiban.

Az adatlap kötelező és önkéntesen megadható adatokból áll. Az adatlap kitöltését szintén a honlapokon elérhető kitöltési útmutató segíti.

A nyilvántartásba vételi kérelmet csak azután teljesítik, miután az 5000 forintos díj jóváíródott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara erre a célra elkülönített bankszámláján. A banki átutalás mellett lehetőség van az MKIK, illetve a BKIK ügyfélszolgálatán történő készpénz, illetve bankkártyás befizetésre.

A kérelmező a nyilvántartásba vételről elektronikus értesítést kap a területi kereskedelmi és iparkamarától (amennyiben a kérelmező e-mail címet megadott), amely tartalmazza a vállalkozás kamarai regisztrációs számát, valamint azt, hogy az 5.000 Ft-os kamarai hozzájárulást is megfizette.

Hova kell fizetni és mennyit?

2022. január elseje után

A kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően a Gktv. módosítása miatt a már létező és az újonnan alakuló vállalkozásoknak is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni. A közlemény rovatban fel kell tüntetni a  vállalkozás 11 számjegyű adószámát a befizetés beazonosítása érdekében.

Díja: 5 000 Ft/év

Számlaszám: Gránit Bank 12100011-10639683

Kedvezményezett neve: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)

Közlemény: a vállalkozás adószáma

Mit kapunk ezért cserébe?

A Kamara ezért a díjért cserébe köteles részünkre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.
Kérdés esetén fordulhatunk a Regisztrációs Iroda szakembereihez. A tanácsadás sokrétű és ingyenes, e-mailben, telefonon és személyesen is várják a gazdálkodó szervezetek megkereséseit.

Mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások, mezőgazdasági termelők és az agrárkamara

A törvénymódosítás nem érinti az agráriumot, vagyis a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokra, a mezőgazdasági termelőkre és az agrárkamarákra nem terjed ki a hatálya.

Tovább olvasom »
Megnézem a további bejegyzéseket
Kapcsolatfelvétel
Kapcsolati űrlap Könyvelés
Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right