Targoncakezelő képzések és targonca jogosítványok

2024.április.02

Előny a munkaerőpiacon

A targoncakezelői jogosítvány nemcsak a raktározási és logisztikai szektorban, hanem számos más iparágban is előnyt biztosíthat számunkra elhelyezkedésünk szempontjából. A targoncakezelőiképzéseken résztvevők megszerezhetik a biztonságos és hatékony targoncakezeléshez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

Megszűntek az OKJ tanfolyamok

Fontos megjegyezni, hogy 2021 év végétől a targoncakezelői jogosítvány megszerzése már csak gépkezelői képzések keretében lehetséges, a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet értelmében. Ennek megfelelően megszűntek az OKJ targoncakezelői tanfolyamok és képzések is, így targoncakezelői jogosítványt már csak az új, hatóságilag is elismert gépkezelő képzések keretében lehet szerezni vagy megújítani.

Új gépcsoportok

Az is elmondható, hogy a korábbi géptípus besorolások mellett megszűntek a súly, méretkorlátok és az üzemanyag-meghajtás szerinti besorolások is.Példaként targoncák esetében, egy 10 tonnás homlokvillás targonca és egy  1,5 tonnás elektromos targonca is azonos gépcsoportba (3324) tartozik. Ennek köszönhetően a képzések során kevesebb vizsgát kell tennie annak, aki hivatalosan szeretne targoncát vezetni.

A targoncakezelői jogosítvány gépcsoport kategóriák is változtak, és a Nemzeti Jogszabálytár oldalán elérhető rendelkezések alapján az alábbi gépkategóriák kerültek meghatározásra: targoncák és szállítógépek 33-as kódszámmal, valamint gépfőcsoportban targoncák 3-as kódszámmal.

Jogosítvány megszerzése

A targoncakezelői jogosítvány megszerzése céljából először is ki kell választani, hogy melyik targonca típusra szeretne jogosítványt szerezni, majd be kell iratkoznia egy engedéllyel rendelkező gépkezelő képzőhelyre, például a LOGIKA Pro-hoz, így a hatósági vizsga után államilag elismert jogosítványt szerezhető.

Érdekel a képzés!

Jelentkezés

Fontos, hogy a jelentkezés során jeleznie kell, hogy valamely feltétel Önre igaz-e, mert ezek befolyásolják a képzés díját:

  • Rendelkezik-e 5 éven belül megszerzett gépkezelői jogosítvánnyal?
  • Van-e önnek korábban megszerzett OKJ targonca vizsgája?
  • Semmilyen előképzettsége sincs?

Hogyan néz ki egy targoncakezelői vizsga?

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont honlapján található videó segítségével részletesen megismerhetjük a targoncakezelő feladatait. A videón bemutatják a vezetőüléses targonca kezelői vizsga követelményeit és teendőit.

A felkészülést segítendő a Vizsgaközpont munkatársai olyan mozgóképes anyagot állítottak össze, amely a vezetőüléses targonca vezető képesítés megszerzésére irányuló vizsga gyakorlati feladatait mutatja be. A videókból a vizsgázók, az oktatók és a vizsgabiztosok is tájékozódhatnak a vizsga tantervi és vizsgakövetelményekben foglalt, előírásszerű lebonyolításáról.”

 

 

Képzéseink megvalósítását gyakorlatorientáltan, mindig a legújabb trendeknek és elvárásoknak megfelelő képzési szemlélettel, nagy fokú rugalmassággal és teljes mértékben személyre szabott megoldási javaslatokkal végezzük.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 
B/2023/000322
Felnőttképzési engedély szám: 
E/2023/000041
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right