2024-es adóbevallás: útmutató és fontos tudnivalók

2024.március.24

Csak úgy, mint az eddigi években, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az általuk ismert adatok alapján idén is mindenki számára elkészíti az adóbevallás tervezetet.

Ha valaki egyetért az adóbevallási tervezetben szereplő adatokkal, és nem szükséges önállóan bevallást benyújtania, akkor nincs más teendője, mint hogy a NAV által elkészített adóbevallási tervezetéhez nem nyúl, így az a benyújtási határidő után (általában május 20.) az érvényes bevallássá válik.

Amennyiben valaki nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal:

  • Az eSZJA-felületen lehetősége van javítani, kiegészíteni és beküldeni a bevallást, vagy,
  • amennyiben nem rendelkezik ügyfélkapuval, akkor önállóan kell benyújtania a bevallást az adott évi 'SZJA-nyomtatványon.

Ha a tervezet adatait a benyújtási határidőig nem javítja, nem egészíti ki, illetve nem küldi be önállóan a bevallást, akkor a tervezet automatikusan érvényes bevallássá válik.

A NAV hangsúlyozza, hogy az SZJA-bevallási tervezet nemcsak magánszemélyek, hanem az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek számára is elkészül. Az említett csoportoknak a tervezetet beküldés előtt szükséges kiegészíteniük a tavalyi év során szerzett jövedelmek adataival.

A tervezet március 15. után válik elérhetővé az eSZJA-rendszeren keresztül, ügyfélkapus hozzáféréssel.

Azok, akik papíron adják be bevallásukat, mindenképpen figyeljenek arra, hogy a főlapot aláírják. E nélkül ugyanis érvénytelen a bevallás. Javasoljuk továbbá, hogy beküldés előtt mindenki nézze át, vagy nézesse át egy könyvelővel a tervezetet, hasonlítsa össze a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szükség esetén módosítsa azt. Ez segít biztosítani, hogy az adatok pontosak és teljesek legyenek.

Kinek kell önállóan bevallást benyújtania?

Az áfás magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók önállóan kell, hogy benyújtsák bevallásukat, de felhasználhatják az adóbevallás tervezetet segítségként. Erre azért van szükség, mert az esetek többségében bevételeik nem kifizetőtől származnak, illetve saját maguk dönthetik el, hogy milyen költségelszámolási módszert választanak, milyen kedvezményeket érvényesítenek.

Kinek kell kiegészítenie a tervezetet?

Azoknak a személyeknek, akik olyan jövedelmet szereztek, amiről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás – például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem –, szükséges a tervezetüket kiegészíteni.

A kedvezmények, mint például a családi kedvezmény vagy személyi kedvezmény, érvényesítéséhez fontos, hogy a visszaigényelhető összegeket rögzítsék a tervezetben. A családi kedvezmény érvényesítéséhez szükséges a gyermekek adatainak kitöltése, a kedvezmény típusának megjelölése, valamint a jogosultsági hónapok megadása is, ezek nélkülözhetetlen lépések a folyamatban. A visszautaláshoz szükséges megadni a bankszámlaszámot vagy a postai címet. Amennyiben valaki az előző évben több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban fel kell tüntetnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

Nem tudja, pontosan milyen SZJA kedvezmények járnak önnek? Olvassa el a témában készült cikkünket.

Hogyan alakulnak 2024-ben a SZJA kedvezmények Magyarországon?

SZJA 1+1

Az szja 1+1 százalékáról a legegyszerűbben az eSZJA-oldalon lehet nyilatkozni, de a NAV-hoz postán is beküldhető. Ha a munkáltató vállalja a rendelkező nyilatkozatok összegyűjtését, akkor a munkavállalóknak május 10-éig kell átadniuk nyilatkozataikat a munkáltatónak.

Az szja-bevallási tervezet kiegészítéséhez és módosításához segítséget nyújtanak a NAV eSZJA-oldalán elérhető "Fontos Információk" között található videók.

Fizetési kedvezmény

Amennyiben valaki a személyijövedelemadó-bevallásában a visszajáró összeg kiutalását kéri, de tartozása is van, célszerű a bevallás benyújtása előtt a NAV-tól fizetési kedvezményt kérnie. A lejárt esedékességű tartozások mértékéig a NAV visszatartja a kiutalni kért összeget. Ezt csak akkor kerülheti el, ha kifizeti a tartozását, vagy a tartozásaira fizetési kedvezményt kérvén azt sikeresen meg is kapja.

Az SZJA mértéke 2024-ben továbbra is 15% marad, és a bevallási határidő 2024. május 20., amely hétfőre esik. Az adóbevallások elkészítését segíti az új SZJA-webes kitöltőprogram, amely logikusabb és a kitöltést segítő funkciókkal rendelkezik.

Milyen funkciókkal? Cikkünkből kiderül:

Újdonságok az eSZJA-oldalon

Befejezésül szeretnénk hangsúlyozni, hogy az adózás mindig komplex és időigényes folyamat lehet. Az említett szja-kedvezmények és változások megértése, valamint az adóbevallás pontos kitöltése nem mindig egyszerű. Ha bármilyen segítségre van szüksége ezen témákban, vagy ha további részleteket szeretne megtudni az aktuális adózási szabályokról, bátran keressen minket. Szakértő csapatunk áll rendelkezésére, hogy segítsen az adózási kérdéseiben, és biztosítson információkat az Ön számára releváns lehetőségekről. Bizalommal forduljon hozzánk, hogy az adóbevallási időszak ne okozzon felesleges stresszt, és mindent pontosan és zökkenőmentesen intézhessen el.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right