Hogyan alakulnak 2024-ben a SZJA kedvezmények Magyarországon?

2024.február.05

Az adózási rendszer állandó fejlődésével és változásával együtt járnak a SZJA kedvezmények is. Az idei évben ismét számos új lehetőség és kedvezmény lép életbe, amelyeket érdemes áttekinteni annak érdekében, hogy az adófizetők a lehető legjobban kihasználják az adókedvezmények nyújtotta lehetőségeket. Hogyan alakulnak 2024-ben a SZJA kedvezmények Magyarországon? Az alábbiakban részletezzük.

Az igénylés módjai

Az adókedvezmények igénylésének két fő módja van:

 1. adóévre vonatkozó szja-bevallásban: ez az általános módja az adókedvezmények igénylésének minden adóévben.
 2. év közben a munkáltatónak, rendszeres bevételt juttató kifizetőnek adott adóelőleg-nyilatkozattal: ez a lehetőség azoknak adódik, akik az adóév során már előre szeretnék érvényesíteni a kedvezményeket.

Kinek jár SZJA kedvezmény 2024-ben?

Az adott SZJA típusok határozzák meg, hogy kik jogosultak az adott kedvezményekre. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a főbb típusokat és a velük járó kedvezményeket:

 1. Családi kedvezmény
 2. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
 3. 30 év alatti anyák kedvezménye
 4. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
 5. Első házasok kedvezménye
 6. Személyi kedvezmény

Nézzük meg egyesével, hogy ki veheti igénybe őket és, hogy mekkora a kedvezmények értéke.

 1. Családi kedvezmény

A családi kedvezmény olyan adókedvezmény, amelyet több kategóriába sorolnak az igénylés jogosultságát meghatározó feltételek alapján. Jogosult rá az, aki családi pótlékra jogosult, vagy akik közös nyilatkozat, jogerős bírósági döntés vagy egyezség alapján felváltva gondozzák gyermeküket. Emellett a családi pótlékra jogosult személyekkel közös háztartásban élő házastársak is jogosultak lehetnek rá, még akkor is, ha ők maguk nem részesülnek családi pótlékban. A kedvezmény igénybevevői közé tartoznak továbbá a várandós nők és házastársaik, akik együtt élnek, valamint azok, akik saját jogon jogosultak a családi pótlékra vagy rokkantsági járadékra, illetve külföldi jogszabályok alapján ilyen típusú ellátásra jogosultak. A családi kedvezmény összege az összevont adóalapot csökkenti, és változhat az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak számától függően. Ez azt jelenti, hogy havonta a nettó kereset növekszik, és az emelkedés mértéke az alábbiak szerint alakul: ha egy eltartott van a családban, akkor 10 ezer forinttal, ha kettő van, akkor 20 ezer forinttal, míg ha három vagy több eltartott van, akkor 33 ezer forinttal. A kedvezmény az adóterhek enyhítésére szolgál, és fontos lehetőséget biztosít az érintett családok számára az adófizetési kötelezettségeik csökkentésére.

 1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét az veheti igénybe, aki jogosult a családi pótlékra, vagy akinek legalább 12 éven át volt jogosultsága a családi pótlékra, még ha jelenleg már nem jogosult rá, vagy ha a gyermek elhalálozása miatt szűnt meg a jogosultsága. Azok, akik jogosultak erre a kedvezményre, mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

 1. 30 év alatti anyák kedvezménye

A 30 év alatti anyák kedvezményét azok kaphatják, akik betöltötték 25. életévüket, és az adott évben várandósak, gyermeket szülnek, vagy gyermeket fogadnak örökbe. Ezen kedvezmény összege 2024-ben legfeljebb havi 576 601 forint lehet, ami 86 490 forint adómegtakarítást eredményez.

 1. 25 év alatti fiatalok kedvezménye

A 25 év alatti fiatalok kedvezménye azon fiatalok adóalapját csökkenti, akik még nem töltötték be a 25. életévüket. Ezek a kedvezményezettek mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

 1. Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezménye akkor jár, ha a házastársak legalább egyike az első házasságát köti. A házaspár együttesen havonta 33 335 forint kedvezményt igényelhet.

 1. Személyi kedvezmény

A személyi kedvezmény igénybe vehető súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás, rokkantsági járadék vagy fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozat alapján. Az adóelőleg alapja 2024-ben havi 13 300 forint, és egy teljes évben összesen 159 600 forint adókedvezmény igényelhető.

Befejezésül szeretnénk hangsúlyozni, hogy az adózás mindig komplex és időigényes folyamat lehet. Az említett szja-kedvezmények és változások megértése, valamint az adóbevallás pontos kitöltése nem mindig egyszerű. Ha bármilyen segítségre van szüksége ezen témákban, vagy ha további részleteket szeretne megtudni az aktuális adózási szabályokról, bátran keressen minket. Szakértő csapatunk áll rendelkezésére, hogy segítsen az adózási kérdéseiben, és biztosítson információkat az Ön számára releváns lehetőségekről. Forduljon bizalommal hozzánk, hogy az adóbevallási időszak ne okozzon felesleges stresszt, és mindent pontosan és zökkenőmentesen intézhessen el.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right