Újdonságok az eSZJA-oldalon

2024.február.28

Az egyik legegyszerűbb módja a személyi jövedelemadó-bevallás elkészítésének az, ha az adózó elfogadja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített bevallási tervezetet, miután azt áttekintette és szükség esetén kiegészítette. Ezt pedig mostantól mindenki még könnyebben megteheti. Idén ugyanis a NAV számos újítást vezetett be az eSZJA felületen annak érdekében, hogy azok, akik saját maguk szeretnék elkészíteni adóbevallásukat, vagy módosítani szeretnének azon, még könnyebben megtehessék azt.

Az újítások a következők:

  1. az eSZJA oldal frissített kitöltőfelülete most már logikusabb és könnyebben áttekinthető, ami segíti az adózókat az adatok beírásában és ellenőrzésében. A felület átalakítása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén eligazodjanak az adózási folyamatban.
  2. Az újítások között hangsúlyozandó, hogy a kedvezmények, például a 25 év alattiak kedvezménye, most már az adózó specifikus adataihoz igazítva jelennek meg. Ez növeli az átláthatóságot és segít az adózóknak pontosabban megérteni, milyen kedvezmények állnak rendelkezésükre.
  3. Amennyiben hiba merül fel az adóbevallás kitöltése során, a felületen azonnal piros színnel megjelenő hibaüzenetek segítik az adózókat a gyors korrigálásban. Emellett a felület bal oldalán feltüntetik a hibásan kitöltött mezőket, így könnyebben azonosítható, hol történt hiba.
  4. A kitöltőprogram keresőmezője az adózói logikát követi, és nem csak a jogszabályi kifejezésekre, hanem a köznyelvi szavakra is reagál. Ez lehetővé teszi, hogy az adózók gyorsan megtalálják azokat az információkat vagy mezőket, amelyekre szükségük van.
  5. Az eSZJA oldalon elérhető videók és segédanyagok segítik az adózókat a tervezet kiegészítésében és módosításában. Ennek köszönhetően könnyen megérthetik az adózási folyamat részleteit és az esetlegesen felmerülő kérdéseket.
  6. Az SZJA 1+1 százalékának rendelkezése egyszerűsödött az eSZJA oldalon. A munkavállalók most már könnyen és gyorsan kijelenthetik, hogy melyik kedvezményezettnek kívánják felajánlani az adójuk 1+1 százalékát.

Ingatlan eladásból szerzett jövedelem bevallása

A fentiek mellett könnyebbé vált a bevallás azoknak, akik 2023-ban ingatlan eladásából szereztek jövedelmet, mert az új mezők automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét. Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, amely tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát és az azzal összefüggő adókötelezettséget.

Adóbevallás ügyfélkapus belépés nélkül

A fontos újítások közé tartozik az is, hogy az eSZJA oldalon mostantól azok is kitölthetik személyi jövedelemadó-bevallásukat, akiknek nincs Ügyfélkapus belépésük, vagy akik nem kívánják az Ügyfélkapun keresztül benyújtani bevallásukat. Ennek köszönhetően lehetőség van regisztráció nélkül is használni az online felületet.

Felhasználói élményjavítás és folyamategyszerűsítés

Ezen újítások célja a felhasználók élményének javítása és az adóbevallási folyamat egyszerűsítése, így mindenki könnyedén és pontosan elvégezheti adóügyeit az eSZJA rendszeren keresztül. Az adózóknak érdemes kihasználni ezeket a funkciókat, hogy hatékonyan és pontosan készíthessék el adóbevallásukat.

Az eSZJA oldalon bevezetett újítások ellenére az adózás komplex és időigényes folyamat lehet. Az szja-kedvezmények és változások megértése, valamint az adóbevallás pontos kitöltése nem mindig egyszerű. Ha bármilyen segítségre van szüksége ezen témákban, vagy ha további részleteket szeretne megtudni az aktuális adózási szabályokról, bátran keressen minket. Szakértő csapatunk áll rendelkezésére, hogy segítsen az adózási kérdéseiben, és biztosítson információkat az Ön számára releváns lehetőségekről. Forduljon bizalommal hozzánk, hogy az adóbevallási időszak ne okozzon felesleges stresszt, és mindent pontosan és zökkenőmentesen intézhessen el.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right