Adóbevallási határidők: ezeket az időpontokat kell bevéssük a naptárunkba

2023.április.26

Arról már írtunk, Egyéni vállalkozást indítana? Íme 6 + 1 tipp az induláshoz, hogy mire is van szükség egy vállalkozás indításához. Arról pedig, hogy milyen járulékokat kell megfizetnie egy átalánydíjas egyéni vállalkozónak, a Milyen terhei vannak egy átalányadozó egyéni válllakozónak? című cikkünkben írtunk. Arról azonban még nem esett szó, hogy mennyire fontos az adókat és járulékokat pontosan megfizetni. Ebben nagy segítséget nyújthat könyvelőnk.

Nincs még könyvelője? Kérjen ajánlatot most!

Ajánlatot kérek!

Azonban nem árt, ha vállalkozóként saját magunk is nyomon követjük kötelezettségeinket. Következő cikkünkben a fontosabb adóbevallási határidők rengetegében segítünk eligazodni.

A leggyakoribb befizetési és adóbevallási határidők listája

Általános forgalmi adó (áfa)

Az áfa, vagyis általános forgalmi adó a termékek és szolgáltatások eladásához kapcsolódó forgalmi adó. Az áfát ugyan a vásárló fizeti, de ezt nekünk, mint vállalkozók be kell vallanunk a NAV felé.

Éves

Éves áfa bevallást akkor kell benyújtani, ha az éves fizetendő adó nem haladta meg a 250.000 forintot.

Havi

Azonban, ha az elszámolandó adó éves szinten eléri az 1.000.000 forintot, illetve ha közvetett vámjogi képviselőként, adóraktár üzemeltetőjeként tevékenykedünk, vagy csoportos áfa alanyiságot választottunk, akkor havonta kell bevallanunk a NAV fele az áfát. Havonta kell akkor is bevallást készíteni, ha jogelőd nélkül alakult a vállalkozásunk, ekkor az alakulás évében és az azt követő esztendőben érint ez a kötelezettség.

Negyedéves

A negyedéves bevallás akkor vonatkozik ránk, ha sem az éves, sem a havi bevallás kritériumainak nem felelünk meg.

Általános forgalmi adó (áfa) bevallási és befizetési határidők:

  • havi áfa bevallás – tárgyhót követő hónap 20-a
  • negyedéves áfa bevallás – negyedévet követő hónap 20-a
  • éves áfa bevallás – tárgyévet követő év február 25.

Társasági adó (tao)

A társasági adót (tao) társas vállalkozásoknak – zrt., nyrt., kft., bt. – kell fizetniük eredményeik után. A tao egykulcsos adó, amelynek mértéke 9%. A társasági adó (tao) bevallásának és befizetésének határideje: tárgyévet követő május 31.

Kisadózó vállalkozók tételes adója

A kata egy átalányadó, mellyel kisadózóként havi fix összegű adóval – 2023. szeptembertől ez 50.000 forint – a vállalkozásból származó összes jövedelmünk leadózottnak tekinthető. Bevallást alapesetben a tárgyévet követő év február 25-ig kell benyújtani. A befizetési határideje a tárgyhónapot követő hónap 12.

Abban az esetben, ha vállalkozásunkat megszüntetjük, akkor a vállalkozás megszűnésétől számított 30 napon belül be kell nyújtanunk a bevallást. Ha csak szüneteltetjük a vállalkozást, akkor ugyanúgy következő év február 25-e a határidő.

2021-ben és 2022-ben jelentősen változtak a katázás szabályai, ami azonban maradt, hogy amennyiben katáskéntvállalkozásunk éves bevétele nem haladja meg a 18 millió forintot, vagy nem vagyunk kötelezettek a 40 százalékos mértékű adó fizetésére, akkor erről a bevallás főlapján kell nyilatkoznunk.

Ha bevételünk meghaladja az évi 18 millió forintot, akkor 40 százalékos különadót kell fizetünk a 18 millió forint feletti részre.

Kisvállalati adó (kiva)

A kiva, vagyis a kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem, amely a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adót és a társasági adót váltja ki. A KIVA alá bejelentkezett társas vállalkozások kisvállalati adóelőleget fizetnek negyedévente (bejelentkezni tárgyévet megelőző év december 31-ig lehet). A kisvállalati adó mértéke 10%.

A negyedéves előlegbevallásokat a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell benyújtani.

Személyi jövedelemadó (szja)

A személyi jövedelemadót magánszemélyek Magyarországon megszerzett jövedelme után kell fizetni, valamint szja-t kell fizetni abban az esetben is, ha magyar állampolgárként külföldön le nem adózott jövedelmet szerzünk. Az szja mértéke egységesen 15%.

Magánszemélyek szja-ja

A magánszemélyek adóbevallása és az adókülönbözet megfizetési határideje: május 22.

Egyéni vállalkozók szja-ja

A 2022-es évre egyéni vállalkozóként 2023. május 22-ig kell benyújtani a szja bevallást és megfizetni az adókülönbözetet, (mivel 20-a szombatra esik).

Egyéni vállalkozóknak nem kell vállalkozói adóelőleget bevallaniuk, viszont negyedévente a vállalkozói jövedelem után előleget kell számolni, és a negyedévet követő hónap 20-ig befizetni a NAV-nak.

Iparűzési adó (IPA)

Az iparűzési adó bevallását a tárgyévet követő május 31-ig kell benyújtani.

Kereskedelmi- és Iparkamara regisztrációs díj

Új vállakozásként a Kereskedelmi- és Iparkamarai regisztrációt az alapítás után maximum 5 napon belül kell elvégeznünk a Kamarai Nyilvántartó rendszerében, és a kamarai hozzájárulást – 5.000 forintot – is ennyi időn belül el kell utalnunk.

Ezt követően minden év március 31-ig kell befizetni az évi 5.000 forintos kamarai hozzájárulást.

Fontos változás, hogy 2022-től már nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarához kell eljuttatni a befizetést, hanem az országos kamarának, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell átutalni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára.

A közlemény rovatban pedig a vállalkozása 11 számjegyű adószámát kell feltüntetni a befizetés beazonosítása érdekében.

A kamarai hozzájárulásról a Kamarai hozzájárulás című cikkünkben olvashat többet.

Céges autó adója

Ezt az adót a céges autó megszerzését követő hónapban kell először bevallanunk és befizetnünk. Amennyiben eladásra kerül a jármű, a tulajdonjog megszűnésének hónapjára kell utoljára bevallani és befizetni.

A cégautóadót negyedévenként, önadózással kell megállapítani és a bevallást a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell benyújtani a NAV-hoz.

Lekérhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete

A bevallási határidők kapcsán fontos arról is szót ejtenünk, hogy a NAV idén is automatikusan elkészítette az szja-tervezeteket, azaz nem szükséges magunknak megírni az adóbevallást, egyszerűen csak ellenőrizni kell az adóhatóság által generált verziót.

Kiknek érhető el az szja-tervezetet?

Azok kaphatnak szja-bevallási tervezetet, akik munkáltatói, kifizetői adattal rendelkeznek. Tehát munkavállalók, egyéni vállalkozók, őstermelők és áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek.

Bárki, aki KAÜ-azonosítóval – ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás – rendelkezik, azonosítást követően megnézheti saját adóbevallási tervezetét az eSZJA portálon.

Mi a tervezet kérésének határideje?

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, az idén március 16-ig kérhette a tervezet postázását SMS-ben, webűrlapon, levélben, a BEVTERVK formanyomtatványon és telefonon, de aki esetleg elmulasztotta volna, május 20-ig még megteheti személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen, április 30-ig küldi el postán az igénylőknek.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 22-ig.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége a fenti határidők betartásában, vagy szüksége van egy megbízható könyvelőre, keressen minket bizalommal!

Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right