Nyilvános a NAV idei ellenőrzési terve

2023.március.10

Az étrendkiegészítők forgalmazói, a tüzelőanyagot értékesítők, a klímakészülékekkel kereskedők és szerelők, valamint a marketing-, reklám-, médiaszolgáltatás és filmgyártás területén tevékenykedők is felkerültek arra a listára, amelyben a NAV azokat a tevékenységeket jelöli meg, amelyeket az év folyamán fokozottabban fog ellenőrizni.

Nyilvános a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) idei ellenőrzési terve – közölte a hatóság. A szokásos ellenőrzések mellett idén a fent felsorolt szakmákban tevékenykedők is felkerültek a listára. Az ellenőrzési terv azért fontos, mert a NAV itt jelöli meg azokat a tevékenységeket, amelyeket az év folyamán fokozottabban fog ellenőrizni.

Természetesen vannak olyan visszatérő területek, ahol szinte minden évben fokozott az ellenőrzés. Ilyenek például az építőipar, a számítástechnikai termékek kereskedelme, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, a zöldség- és gyümölcskereskedelem, az online értékesítés, valamint az „adózatlan” jövedéki termékek.

Az EU-ból és a harmadik országból behozott, és itt forgalomba helyezett új gépjárművek utáni regisztrációsadó- és áfafizetés ellenőrzése továbbra is előtérben van. Ahogy pedig az e-kereskedelem egyre nagyobb teret hódít, úgy a vámellenőrzések az importnál jelentkező alulértékelések feltárására, valamint a közösségi és belföldi forgalomban tetten érhető áfakikerülésre, valamint a vámérték valódiságára koncentrálnak.

Az importáruk termékbiztonsága, a hamis, veszélyes termékek kiszűrése idén is központi téma. A csempészáruk illegális forgalmának visszaszorítása, valamint a hazai és nemzetközi jogszabályokban meghatározott korlátozások, tilalmak következetes érvényesítése is folytatódik – írja a NAV.

Az elmúlt években a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látványos fejlődése jelentősen szűkítette az adókerülés lehetőségeit. A NAV egyre célzottabb ellenőrzésekre képes a mesterséges intelligenciát is hasznosító, automatizált folyamataival és a nemzetközi forrásokkal kiegészített adatbázisával – akár már a hivatal épületéből, az ügyfél felkeresése nélkül is.

Hangúlyozta Décsi Andárs, a LogikaPro Kft. tulajdonosa.

A szakember hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan azt sem szabad elfelejteni, hogy a szervezet ügyfélközpontú szolgáltatóvá vált, ahol a jogkövető adózókat adminisztratív könnyítések is segítik ügyeik intézésében.

Kérjen tőlünk ajánlatot, és mi segítünk, hogy problémamentesen átmenjen egy NAV-os ellenőrzésen!

Ajánlatot kérek!

Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right