A kormány kihirdette a 2024-es minimálbér és garantált bérminimum összegeit, valamint azok részleteit. A munkaadók és munkavállalók szervezeteinek egyezsége alapján a legalacsonyabb bérek már idén decemberben emelkednek.

Miután az érintett felek megállapodtak a jövő évi minimálbérről, a kormány közzétette a "508/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról" című rendeletét. Ennek lényege, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók minimálbére 2023. december 1-jétől havibér esetén 266 800 forint, hetibér esetén 61 340 forint, napibér esetén 12 270 forint, órabér esetén pedig 1534 forintra emelkedik.

A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimuma ugyanezen időponttól havibér esetén 326 000 forint, hetibér esetén 74 950 forint, napibér esetén 14 990 forint, órabér esetén pedig 1874 forint lesz.

A rendelet érvényes minden munkáltatóra és munkavállalóra. A kormány döntése december 1-jén lép hatályba, és a 4. paragrafus értelmében először 2023. decemberi munkabérek kiszámításánál alkalmazzák a rendelkezéseket.

A rendelet további rendelkezéseit először a minimálbér vagy garantált bérminimum alapján meghatározott 2024. januári juttatásoknál alkalmazzák. Kivéve az intézmények működéséhez és szolgáltatásokhoz nyújtott költségvetési támogatást.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza szerint az átlagkereset növekedése néha felülmúlja a minimálbér emelkedését, más időszakokban viszont valóságos felzárkózás történik. Ezt a munkaerőpiac feszessége is befolyásolja: a laza munkaerőpiac esetén az átlagkereset növekedése gyorsabb lehet, míg a munkaerőhiányos időszakokban a minimálbér emelkedése felülmúlhatja az átlagbérét.

Az elmúlt években az átlagbér növekedése 9,8%, míg a minimálbér emelése 9,0% volt (2015-2022). Tehát a munkaerőpiac feszességétől függően az átlagbér növekedése lehet a minimálbér emelkedése felett vagy ahhoz közel. A 2024-es tervezett 15% minimálbér- és 10% garantált bérminimum-emelés, valamint az állami szférában tervezett bérrendezések azt sugallják, hogy az átlagbérnövekedés ebben a sávban várható.

 

Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right