Egyéni vállalkozást indítana? Íme 6 + 1 tipp az induláshoz

2023.március.01

Új év, új lendület? Rengeteg fogadalom, amik között ott van az is, hogy saját vállalkozásba kezd? Szerencsére az induláshoz nem kell sok minden. Ha van egy jó ötlet, akkor egy jó könyvelő, egy jó számlázóprogram és a Logika Pro kell, hogy elindítsa vállalkozását.

Olvassa el 6 +1 tippünkket, és vágjon bele még ma!

1. Vízió

Egy jó ötlet, ez az elsődleges, amire szükség van egy egyéni vállalkozás elindításához. Az üzleti terv is elengedhetetlen azért, hogy lássunk egy becslést arról, hogy gazdaságosan működtethető-e a vállalkozás, még abban az esetben is, ha kezdetben csak kicsiben gondolkodik az ember.

2. Vállalkozás elindítása

Ha megvan a vízió és az üzleti terv, jöhet a vállalkozás elindítása. Sok esetben ehhez elég egy egyéni vállalkozás, amelynek elindítása ingyenes. Hogy milyen adózási formákban érdemes ilyen esetben gondolkodni, arról egy következő cikkünkben fogunk írni.

Kövesse a Logika Pro Facebook oldalát, hogy ne maradjon le a további cikkekről!

Követem!

Ha pedig már vállalkozóvá vált valaki…

3. Minden vállalkozónak kell egy jó szárnysegédet: a könyvelő szerepe

Általában a könyvelő egy vállalkozás kulcs szerepet játszik, Ő segít az első lépéseknél, a vállalkozás indulásában, a számlázási kérdésekben, az adólabirintusokban való kiigazodásban. Segít, hogy a legmegfelelőbb adózási formát válasszuk, vagy, hogy a választott tevékenységhez milyen ÖVTJ-kód tartozik. És amíg a vállalkozásunkat egyre nagyobb sikerre visszük, addig a könyvelő a háttérben egy nagy adag terhet vesz le a vállunkról, és így mi foglalkozhatunk azzal, ami valóban fontos, az üzlettel.

4. Induljunk el egy úton – az adminisztrációs háttér

Ha a könyvelővel egyeztettük, melyik is a számunkra legmegfelelőbb adózási-és vállalkozási forma, valamint, hogy melyik ÖVTJ kód lesz a megfelelő számunkra, akkor nincs más hátra, mint előre. Ahhoz, hogy elindítsunk egy egyéni vállalkozást, szükségünk lesz a személyes iratainkra, a végzettséget igazoló dokumentumokra, ügyfélkapu regisztrációra, és ha szükséges, erkölcsi bizonyítványra.

Ezek után le kell töltenünk az ÁNYK-t, vagyis az Általános Nyomtatványkitöltő Programot, de az ONYA-n keresztül is el lehet végezni a kitöltést. A Webes ügysegéden keresztül fogunk bejelentkezni, amihez kelleni fog még a személyes adatainkon túl egy székhely, ahonnan a tevékenységet fogjuk végezni. Ez általában egy saját ingatlan, de ha ilyenünk nincs, akkor szinte bárhonnan űzhetjük a tevékenységet, egyedül egy írásos beleegyezésre van szükség az ingatlan tulajdonosától, hogy lakását, házát, stb. székhelyként feltüntethessük.

5. Az alapítás ingyenes, de mégsem

Bizony, az egyéni vállalkozók HIPA (helyi iparűzési adó) befizetésére vannak kötelezve és a Kereskedelmi- és Iparkamaránál is regisztrálniuk kell a vállalkozás indítása után legkésőbb 5 nap múlva, valamint meg kell fizetniük a kamarai hozzájárulást.

Az átalányadózó egyéni vállalkozók terheiről, a helyi iparűzési adóról és a kamarai tagságról következő cikkünkben fogunk írni. Kövesse a Logika Pro Facebook oldalát, hogy ne maradjon le a további cikkekről!

Követem!

6. Egy jó számlázó program, és ami mögötte van

Miután megtörtént a vállalkozás nyilvántartásba vétele, végre kezünkben tudhatjuk az adószámunkat, amivel el is kezdhetjük űzni a tevékenységünket. Ne felejtsük el, hogy számlát adni mindenről kell. Hogy hogyan?

Hogyan számlázzunk c. következő cikkünkben ezt is részletesen ki fogjuk fejteni. Kövesse a Logika Pro Facebook oldalát, hogy ne maradjon le a további cikkekről!

Követem!

Ahhoz pedig, hogy ne vesszünk el a számlázás útvesztőjében, mindenképpen elektronikus számlázó programot válasszunk. Hogy milyet érdemes, arról pedig Magyarország 7 kedvenc elektronikus számlázó programja c. cikkünkben fogunk majd írni.

+1. Logika Pro

Ne feledje, egy jó könyvelő pedig aranyat ér. Kérjen tőlünk ajánlatot cége könyveléséhez, hogy Ön csak a lényeggel, az üzlettel törődhessen!

Ajánlatot kérek!

Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right