Átalányadózás 2023-ban

2023.január.12

Az átalányadózó egyéni vállalkozók bevételi értékhatára jócskán megnövekszik 2023-ban a minimálbér emelkedése miatt. A bevételi értékhatár az ő esetükben ugyanis a mindenkori minimálbérhez kötött, aminek összegét az 573/2022. kormányrendelet tartalmazza, mely szerint 2023. január 1-jétől a minimálbér havi összege 232 ezer forint lesz.

Ha Ön egyéni vállalkozó, akkor nagyon nem mindegy, mennyit is adózik egy évben. Átalányadózó akkor lehet, ha az éves bevétele nem haladja meg
– az adott évre meghatározott minimálbér tízszeresét,
– a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozónál pedig az éves minimálbér ötvenszeresét.

A bevételi értékhatár függ attól is, hogy Ön év közben kezdte-e a tevékenységét, vagy szüneteltette-e azt. Ezekben az esetekben ugyanis a bevételi értékhatárt a tevékenység folytatásának, vagy megkezdésének napjaival időarányosan veheti figyelembe.
A bevételt akkor is arányosítania kell, ha Ön az átalányadózásra áttérés előtt katás volt.

A minimálbéremelkedésnek megfelelően a 2023. évi bevételi határ éves szinten:
– általános esetben: 27 millió 840 ezer forint (232 000 x 12 x 10)
– kiskereskedőknél: 139 millió 200 ezer forint (232 000 x 12 x 50)

Adómentesség

Ön akár adómentes is lehet. Ez abban az esetben áll fent, amennyiben az átalányadózó egyéni vállalkozói tevékenységéből származó átalányban megállapított jövedelme nem haladja meg az éves minimálbér felét. Ez az összeg 2023-ban 1 millió 392 ezer forint. Eddig az összeghatárig nem kell adóznia, csak e felett.

Az adómentes szabály értelmében nem kell személyi jövedelemadót fizetni:
– 40 százalékos költséghányadnál 2 millió 320 ezer forint,
– 80 százalékos költséghányadnál 6 millió 960 ezer forint,
– 90 százalékos költséghányadnál 13 millió 920 ezer forint
bevételig.

Szjaelőleg-fizetési kötelezettség

Önnek nem kell adóelőleget megállapítania, amíg az átalányban megállapított jövedelme az adóévben nem haladja meg az éves minimálbér felét, azaz 2023-ban az 1 millió 392 ezer forintot. Ha az adóelőleg-alap meghaladja ezt az összeghatárt, akkor az adóelőleget csak az ezt meghaladó adóelőleg-alap után kell megfizetni.

Az biztos, hogy egyre többen választják az átalányadózó egyéni vállalkozási formát 2023-ban . Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, hogy ne vesszen el az adózás labirintusában, keressen minket bizalommal.

Kérjen tőlünk árajánlatot!

Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right