Apasági pótszabadság: fontos határidő jár le február végén!

2023.február.16

10 nap apasági szabadság jár a friss apukáknak a 2023. január 1-jén hatályba lépett törvény alapján. Sietniük kell azonban azoknak az apukáknak az őket megillető 10 nap kivételével, akiknek gyermekük 2022.08.02. napja és 2022.12.31. napja között született. Ők ugyanis már csak február 28-ig vehetik ki szabadságukat.

10 nap jár

Az apának gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő, a gyermek örökbefogadása esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő második hónap végéig tíz munkanap pótszabadság jár, amelyet kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni. Szerepel a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 118. paragrafusának (4) bekezdésében. Ez korábban 5 nap volt. A kivehető szabadság megduplázásával együtt kivették a törvényből az ikres apukákat megillető 7 napos szabadságot.

Így minden friss apukának 10 nap apaszabadság jár, függetlenül attól, hogy egy gyermeke, vagy ikrei születtek. A szabadság akkor is jár, ha a gyermek halva születik vagy meghal.
A Munka törvénykönyve ezen módosítására a 2019/1158 irányelv ratifikálása miatt került sor, ezzel azonban a magyar jogalkotó igencsak elkésett. A határidő 2022. augusztus 2. lett volna, de a törvény csak 2023. január 1-jén lépett életbe.

2023. február 28-ig lehet igénybe venni a második 5 nap apasági szabadságot

Aggodalomra azonban semmi ok, ez az 5 nap még nem veszett el a számukra. Azon munkavállalók, akiknek ekkor született gyermeke, a hatályba lépés után két hónapig, azaz 2023. február 28-ig vehetik igénybe a második 5 nap apasági szabadságot!

Amennyiben az apa ezt ezen időszak alatt nem veszi igénybe, számára ez elvész.

Egyéb tudnivalók

Fontos továbbá tudni, hogy az apasági szabadság idejére az apukákat felmondási védelem illeti meg. Azaz munkáltatói felmondással nem szüntethető meg ez idő alatt az apuka munkaviszonya.

(Zárójeles megjegyzés, hogy próbaidő, illetve vezető beosztás esetén, amikor a munkáltatónak nincs indoklási kötelezettsége, mégis felmondanak neki az apaszabadság igénybevétele után, és úgy véli, hogy ez azért volt, mert élt az apasági szabadsághoz való jogával, a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy nem áll fenn ok-okozati összefüggés a kettő között, azaz a joggal való visszaélés esetén idéntől a bizonyítási kötelezettség és teher megoszlik.)

A másik fontos tudnivaló, hogy az apaszabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. Nem halasztható későbbre a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdekére vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő okra hivatkozva, s nem is szakíttatható meg, ha az apuka már megkezdte a kivételét.

Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right