Adóigazgatás – adózás rendje, adóigazgatási rendtartás

2023.július.19

.A június 6-án benyújtott T/4243. számú törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadta. Az elfogadott törvények számos területet érintenek, például a helyi iparűzési adót, gépjárműadót, személyi jövedelemadót és még sok mást. Erről az „Elfogadták a június 6-án benyújtott a T/4243. számú törvényjavaslatot” című cikkünkben olvashat részletesen. Emellett nagyban változott az adózás rendje és az adóigazgatási rendtartás is.

Az adóeljárási változtatások célja az adminisztráció egyszerűsítése, ami pozitív hatást gyakorolhat az adózókra. Ez a könnyítés azonban nem mindig az adózók szempontjából jelentkezik, hanem az adóhatóság oldaláról is változásokat hozhat. Emellett, természetesen a módosításoknak célja a gazdaságfehérítés elősegítése és az adókikerülés lehetőségének csökkentése is.

Bevallások és az adó megfizetése

Az áfa adónemben bevezettek egy új, különleges bevallási kötelezettséget, ami azokra az adózókra vonatkozik, akik változtatnak a bevallási gyakoriságukon. Az eddigi szabályok szerint, ha egy adózó áttért más gyakoriságú bevallásra (például mert már nem jogosult adólevonásra), akkor a negyedéves vagy éves bevallása már tartalmazta azokat az időszakokat is, amelyekre már benyújtotta havi bevallást. Ezt a problémát orvosolja az a változtatás, amely ebben az esetben előírja egy különleges, soron kívüli bevallás benyújtását.

Szigorítást jelent, hogy az adóhatóság az adószám törlését már az adóbevallás benyújtásának elmulasztását követő 180 nap elteltével el fogja végezni. Míg a módosítás előtt ez csak 365 nap után történt volna meg.

Az Art. rendelkezéseibe átemelik azt a veszélyhelyzeti kedvezményes szabályt, amely szerint a társasági adót és a helyi iparűzési adót USA dollárban és euróban is lehet teljesíteni. Az adózók számára ugyanis sokszor előnyösebb, ha az adófizetési kötelezettségüket külföldi devizában teljesíthetik.

Adóregisztrációs eljárás, megbízható adózói minősítés és köztartozásmentesség

Egy gesztusértékű könnyítés a jogi személyek számára, hogy a változtatás értelmében az adóhatóság engedélyezi az adótartozás részletfizetését legfeljebb egymillió forint összegig, évente egy alkalommal és legfeljebb hat havi pótlékmentességgel (automatikusan).

Az adóregisztrációs eljárás során az adóhatóság ellenőrzi, hogy az új adózók vagy az érdekeltséggel rendelkező személyek múltjában vannak-e olyan jelek, amelyek az adóelkerülést jelzik. Például kiszűrik azokat a vezető tisztségviselőket, cégvezetőket, tagokat és részvényeseket, akiknek a cégüket az elmúlt 5 évben törölték az adószám nyilvántartásból. Ebben az esetben új szabály biztosít mentességet, amely lehetővé teszi a tagok és részvényesek számára is, hogy a vezető tisztségviselők és cégvezetők mellett igazolják, hogy minden tőlük telhetőt megtettek az adózó jogtiszta működésének helyreállítása érdekében.

A megbízható adózói minősítéssel kapcsolatban két könnyítést vezettek be. Először is, a megbízható adózói minősítés során már nem veszik figyelembe azokat a végrehajtási intézkedéseket, amelyek összege nem haladja meg a 100 000 forintot. Másodszor, korábban előfordulhatott, hogy az áfa/tao csoport tagjai nem teljesítették a pozitív adófizetési teljesítmény követelményét, és emiatt sem a csoportos adóalany, sem a tagok nem kaphattak megbízható adózói minősítést. A módosítás ezt is orvosolja, eltörli ugyanis a csoportos adóalanyok és tagjaik pozitív adófizetési teljesítménytől való függőségét.

A köztartozásmentesség kiemelt jelentőséggel bír számos támogatás és engedély megszerzése során. Jelenlegi szabályok szerint már akár 1000 forintos adótartozás is a köztartozásmentesség elvesztéséhez és komoly jogi következményekhez vezethet. A változtatás szerint, ha valakinek a köztartozása 30 000 forintnál kevesebb, és/vagy az adótartozása 5000 forintnál kevesebb, akkor nem kerül ki az adóhatóság Központi Adó- és Vámigazgatóságának adatbázisából.

A feltételes adómegállapítás és a szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárás szabályainak változása

A feltételes adómegállapítás és a szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárás szabályai is változnak. Az egyik ilyen változás, hogy a feltételes adómegállapítást már típusszerződésekre is lehet kérni. Típusszerződésnek minősül az olyan megállapodás, amelyet az adózók olyan ügyletekre kötnek, amelyekben előre nem határozható meg a résztvevők száma, vagy meghatározható számú, de nem azonosítható személyek vesznek részt (például beszerzési/értékesítési szerződések egy kereskedő cégnél).

Emellett a feltételes adómegállapítási kérelem díja is megváltozott. Típusszerződés esetén tízmillió forint, míg más esetekben nyolcmillió forint. Sürgősségi eljárás esetén a kérelem elbírálása pedig tizenkettő millió forint.

Az új szabályozás szerint a szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárások díja is emelkedett. Egyoldalú eljárás esetén a korábbi ötmillió forintról nyolcmillió forintra, míg két- vagy többoldalú eljárás esetén nyolcmillió forintról tizenkettő millió forintra.

A meghatalmazás csatolásának mellőzése, ügyféli bejelentés esetén

Korábban a meghatalmazás bejelentésén kívül külön okiratot is be kellett nyújtani a meghatalmazásról. Az új módosítás szerint nincs szükség külön okirat benyújtására.

Kötelező adóellenőrzés esetkörének szűkítése

Az adóellenőrzés kötelező körét is szűkítették. Korábban kötelező volt ellenőrzést végezni azon gazdasági társaságoknál, amelyek két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele mindkét évben elérte a 60 milliárd forintot, és az adózott eredmény mindkét évben nulla vagy negatív volt. Mivel azonban, hogy ezek az adózók részben megegyeznek a kiemelt adózókkal, akiknél az adóhatóság rendszeresen és visszatérően végez adóellenőrzést, indokoltnak látták ezt az esetkört hatályon kívül helyezni.

Ha úgy érzi, szüksége van megbízható és tapasztalt szakemberek segítségére az adózási és könyvelési területen, lépjen velünk kapcsolatba még ma, és mi segítünk!

Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right