Hogyan alapítsunk gazdasági társaságot?

2023.június.01

Ha nem tudja, hogyan válasszon megfelelő cégformát, mik az előnyei, hátrányai egyik másik formának, mi egy cég alapításának a menete, mennyibe kerül a cégalapítás, milyen feladatai vannak a regisztrációt követően, vagy, hogy kell-e rendelkezzen ügyfélkapuval a regisztrációhoz vagy másként is megoldható, akkor ez a cikk éppen Önnek készült!

Milyen társasági formák közül választhat?

Manapság akár már egy nap alatt is céget alapíthat az, aki komolyan gondolja a saját vállalkozás indítását. Azonban ahhoz, hogy azt a jogi formát válasszuk cégünknek, ami valóban passzol mind hozzánk, mind a tevékenységi körünkhöz, nem árt tisztában lenni azzal, hogy egyáltalán mik közül választhatunk, és a választási lehetőségeknek milyen előnyeik és hátrányaik vannak.

A vállalkozási formák,amelyeket alapítani lehet: betéti társaság (Bt.), Korlátolt felelősségű társaság (Kft), nyílt vagy zárt Részvénytársaság (NyRt. – ZRt). Ezen kívül létezik még a KözKereseti Társaság (KKT), mint társasági forma.

Gazdasági társaságot kizárólag a törvényben meghatározott 4 formában lehet alapítani:

  1. Betéti társaság
  2. Korlátolt felelősségű társaság
  3. Részvénytársaság
  4. Közkereseti társaság

A társasági forma kiválasztása

Bt. alapítása

A Bt. alapításához két ember kell, egy beltag és egy kültag. Közepes vagy akár nagyobb vállaltok számára is megfelelő forma lehet. A beltagok saját vagyonukkal felelnek a társasági vagyon által nem fedezett költségekért, míg a kültagok csak a hozzájárulásuk mértékéig.

Mennyibe kerül?

Egyszerűsített eljárásban, ha a rendelkezésre álló iratminták segítségével történik az alapítás, a Bt. bejegyzése illetékmentes. Egyéb esetben az alapítás díja 100 ezer Ft, amihez 5 ezer Ft közzétételi díj járul. További költséget jelent az ügyvédi munkadíj, valamint az 5 ezer Ft-os kamarai tagdíj.

Kft. alapítása

A Bt.-vel összevetve a Kft. alapítás esetében már több a kritérium, és az anyagi vonzata is nagyobb. A Kft.-t alapító tagoknak 3 millió Ft alaptőkével kell rendelkezniük, a részesedésük pedig az alaptőkéhez való hozzájárulásuk mértékének megfelelően oszlik szét. Ennek a vállalkozási formának ugyanakkor nagy előnye a Bt.-vel szemben, hogy a tagok csak a tulajdonrészük mértékéig tartoznak felelősséggel a tartozásokért, vagyis a saját vagyonukat nem teszik kockára. Egyszemélyes Kft. alapítására is van mód, ebben az esetben a teljes tőkeösszeget az egyetlen tagnak kell állnia. Ilyenkor nem társasági szerződés, hanem alapító okirat szükséges a vállalkozás bejegyzéséhez.

Mennyibe kerül?

Egyszerűsített eljárásban a Kft. alapítás is illetékmentes, illetve a normál ügymenet költségei is megegyeznek a Bt.-ével: 100 ezer forint plusz az 5 ezer Ft-os közzétételi díj.

Kkt. alapítása

A közkereseti társaság vagy röviden Kkt. esetében a társaság vagyona által nem fedezett kötelezettségekért teljes vagyonukkal felelnek, korlátlanul. Ez azt jelenti, hogy maguk a tagok is perelhetőek, amennyiben a cég nem képes teljesíteni a szerződésben foglaltakat. A Kkt.-k előnye ezzel szemben, hogy Ptk. nem ír elő tőkeminimumot.

Rt. alapítása

A részvénytársaság alapítása valamivel bonyolultabb és költségesebb is, mint a Bt. vagy a Kft. bejegyzése, továbbá erre a társasági formára esnek a legszigorúbb szabályok, és jellemzően a több százmillió vagy milliárd feletti árbevétellel rendelkező cégek döntenek mellette. Részvénytársaságot minimum 5 millió Ft tőkével alapíthatunk.

Mennyibe kerül?

Az Rt. bejegyzése egyszerűsített eljárásban is illetékköteles, ennek összege 50 ezer Ft.

A normál ügyintézésnél a többi formához hasonlóan nagyságrendileg 100 ezer Ft ügyvédi alapítási díjatés további 5 ezer Ft közzétételi díját kell fizetnünk.

Egyszerűsített cégalapítás: tényleg csak pár lépés?

Egyszerűsített cégalapítást csak az ügyvédünk tud benyújtani, ugyanis az ügyvédi irodáknak van hozzáférése a megfelelő elektronikus felülethez. Ilyenkor az ügyvédünk elektronikusan benyújthat minden szükséges dokumentumot a cégbírósághoz. Az online eljárás az általános tevékenységi körök alá eső cégek esetében sablon iratmintákkal történik. Ráadásul ilyen esetben a cégbíróság egy munkaórán belül határoz. Fontos azonban, hogy a cégiratok benyújtása előtt legalább két nappal minden, a cégalapítással kapcsolatos költség meg legyen fizetve az Államkincstár felé, és az vissza is legyen igazolva. Ez az egyik feltétele ugyanis a sikeres cégalapításnak.

A normál cégalapítás menete

A normál eljárás esetében 15 munkanapos határidővel kell számolnunk. Ennek legfontosabb lépései a következők:

  1. az eljáró ügyvéd megszerkeszti a cégalapításhoz szükséges okiratot;
  2. ezt követően 30 napunk áll rendelkezésre, hogy a cégalapítást bejelentsük az illetékes cégbíróságnál;
  3. a kérelem a beérkezéskor cégbejegyzési számot kap, és a cégbíróság bekéri a NAV-tól és a KSH-től az adószámot és a statisztikai számjelet is – az adatokat tartalmazó elektronikus tanúsítványt pedig a bíróság megküldi az eljáró ügyvédnek;
  4. a beérkezéstől számított 8 napon belül a cégbíróság elvégzi a kérelem érdemi vizsgálatát, ez idő alatt egyszeri hiánypótlásra van lehetőség;
  5. végül a cégbíróság megküldi a bejegyzési kérelemről hozott határozatot az eljáró ügyvédnek.

Milyen teendőim, kötelezettségeim vannak közvetlenül a cégalapítást követően?

A cég bejegyzését (!) követő 8 napon belül kell bankszámlát nyitni, és arra a társasági szerződésben (alapító okiratban) meghatározott mértékű törzstőkét befizetni. A számlanyitáshoz szükség lesz a létesítő okiratra, az aláírás-mintára, valamint a cégbíróság által megküldött elektronikus tanúsítványra vagy bejegyző végzésre.

Az indulást követően 15 napon belül kötelezően be kell nyújtani az adóbejelentkező nyomtatványokat a megfelelő hatóságokhoz. Ezt a terhet mindenképpen érdemes átadni egy könyvelőnek, aki gyorsan és szakszerűen készíti és vezeti első perctől a vállalkozás kettős könyvelését.

Ha úgy érzi, szüksége van segítségre, keressen minket bizalommal!

Ajánlatot kérek!

 

Tudjuk, hogy a pénzügyek gyakran ijesztőnek tűnhetnek, és nem mindenki szeretne foglalkozni velük. Bízza ránk a vállalkozását, hogy a könyvelés nehézségeit levéve a válláról, biztonságban tudja a pénzügyeit.
envelopephone-handsetmap-markerchevron-downtext-align-right